Site icon Editia de Dimineata

BBC laudă o echipă de cercetători români

BBC a remarcat o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca care a pus bazele unei platforme care prezintă infografice și informează cu privire la evoluția pandemiei și la cea a economiei.

Proiectul „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM)”, realizat de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai, sub coodonarea profesorul Levente Szasz, arată informații despre evoluția pandemiei în România.

Previziunile s-au adeverit. Ultima dată au avertizat, încă din vară, că va urma un val 4 al pandemiei. Asta în timp ce majoritatea experților din România erau convinși că valul 4 va fi unul slab.

Proiectul arată și studiile și prognozele economice, în care se ține cont în cele mai mici detalii de efectele directe și indirecte ale pandemiei asupra economiei României.

Economia României a început să recupereze pierderile față de 2020, unde lockdown-ul din primăvară a ruinat-o, iar Levente Szasz atenționa că o nouă blocare a economiei ar fi contraindicată.

Cred că economia românească nu-și mai permite un lockdown, chiar dacă pentru anul acesta avem o previziune destul de pozitivă. Mai ales dacă ne uităm la ce se întâmplă în sectorul sanitar și cu această pandemie și valul patru, în privința economiei și a performanței economice a României și noi avem o previziune destul de optimistă pentru 2021.

Noi calculăm cu o creștere economică de 7,8% momentan pentru acest an 2021. Perspectivele noastre în acest an în privința economiei sunt destul de bune, cu condiția să nu mai existe un lockdown. Nu suntem experți în gestionarea unei pandemii, noi suntem economiști, dar strict din punct de vedere economic cred că România nu își permite un lockdown total cum a fost anul trecut, chiar în primăvara anului 2020.

În plus că și noi, pe parcursul acestui an și jumătate, am învățat despre cum putem gestiona această pandemie, care sunt instrumentele prin care o putem ține cumva sub control, chiar dacă cifrele nu ar arată acest lucru. Dar știm ce înseamnă distanțare, purtarea măștilor, vaccinul, adică se vede că este o soluție.

Adică dacă ne uităm la celelalte țări unde rata de vaccinare este mult mai ridicată, acolo acel val patru a fost mult mai mic și nu a fost un val record față de valurile anterioare. La noi, cu o rată scăzută a vaccinării, valul patru ne-a lovit cel mai tare comparativ cu oricare val din perioada anterioară. Există soluții și nu cred că un lockdown ar fi o decizie înțeleaptă”, a subliniat profesorul, potrivit ziare.com.

sursa foto: observatornews.ro

Exit mobile version