Site icon Editia de Dimineata

Beneficiile consumului de afine

Nu doar că sunt gustoase, dar sunt și foarte sănătoase. Ideal ar fi să le avem zilnic în mediu, pentru beneficiile lor aduse organismului. Un mare avantaj al afinelor este că se pot consuma în foarte multe moduri, atât crude, ca atare sau în diferite rețete, cât și preparate, sub formă de sucuri și smoothie-uri sau chiar dulcețuri.

Afinele conțin o multitudine de vitamine și minerale, însă marele beneficiu al lor este cantitatea impresionantă de antioxidanți care le transformă în adevărate comori ale naturii, necesare menținerii sănătății, dar și prevenirii îmbătrânirii premature, notează catena.ro.

Astfel, afinele au proprietăți antioxidante, antivirale și antibacteriene și conțin foarte puține calorii față de alte fructe, având un indice glicemic scăzut, fapt ce le recomandă în orice dietă, inclusiv în dieta persoanelor care suferă de diabet.

Afinele conțin în cantități mari vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar și sodiu. Cu toate acestea, ceea ce le face cu adevărat valoroase sunt antioxidanții din compoziție. Afinele conțin antocianine, antioxidanți care le dau culoarea, resveratrol și quercitină. În plus, afinele conțin proteine, fibre și carbohidrați sănătoși.

Pentru a înțelege valoarea nutritivă a micuțelor fructe vineții, iată care este procentul de nutrienți la 100 de grame de afine proaspete: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14,5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2,4 grame de fibre, 0,3 grame de grăsimi.

Consumul de afine este recomandat atât pentru menținerea sănătății, cât și a frumuseții. Iată mai jos 10 motive să incluzi afinele în dieta ta:

Afinele susțin tractul urinar și s-au dovedit adevărate remedii pentru combaterea infecțiilor urinare. În plus, au un pH alcalin și au capacitatea de a stimula digestia.

Afinele protejează sistemul cardiovascular. Conținutul mare de polifenoli, dar și de potasiu și magneziu contribuie la menținerea sănătății inimii. În plus, afinele reduc colesterolul rău, curățând vasele de sânge și au capacitatea de a regla tensiunea arterială, astfel că persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale inimii ar trebui să le consume zilnic.

Afinele previn diabetul. Dat fiind că afinele conțin puțin zahar și mulți antioxidanți, dar și nutrienți care reduc glicemia și îmbunătățesc metabolismul zahărului în sânge, pot fi consumate cu încredere de persoanele care au diabet, dar și de cele care prezintă risc crescut de a-l dezvolta. Practic, 148 de grame afine conțin doar 15 grame de zahăr.

Afinele susțin sistemul imunitar. Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, aspect care le transformă în aliați ai sistemului imunitar în lupta cu răcelile, virozele, dar și alte boli care sunt de natură virală sau bacteriană.

Afinele îmbunătățesc memoria. Conținutul mare de flavonoide al afinelor îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat că persoanele care le consumă regulat au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Afinele susțin pierderea kilogramelor în plus. Afinele fac parte din categoria fructelor care sunt recomandate în dietă. Dincolo de conținutul mic de zahăr, acestea conțin fibre care favorizează digestia și stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive, iar cercetătorii au demonstrat că persoanele care introduc afine în dietă scapă mai ușor de grăsimea din zona abdominală.

Afinele îmbunătățesc vederea. Conform studiilor, afinele, gratie antocianozidelor din compoziție, previn problemele oculare, cum ar fi degenerescenta maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, dar și uscăciunea ochilor și infecțiile.

Afinele previn îmbătrânirea prematură Consumate cu regularitate, afinele sunt un adevărat elixir al tinereții, atât din interior, cât și din exterior, contribuind la menținerea frumuseții pielii.

Afinele combat depresia. Datorita flavonoidelor, afinele s-au dovedit benefice în combaterea stărilor anxioase și depresive, ajutând la îmbunătățirea stării de spirit.

Afinele lupta împotrivă cancerului. Un mare beneficiu al afinelor este faptul că au capacitatea de a reduce riscul de cancer, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase. Cel mai bun rezultat l-au oferit în reducerea cancerului de colon, dar și a cancerului ovarian.

Pentru a profita de toate beneficiile afinelor, este de preferat să fie consumate că atare, oricând în timpul zilei, însă se pot consuma și în diferite rețete. Dimineața, afinele pot fi consumate la micul dejun, adăugate în iaurt și fulgi de cereale. De asemenea, pot fi consumate în prăjituri, dar și garnitură la diferite salate, în special de brânzeturi. Cel mai comun și practic, dar și gustos, mod de consum al afinelor este sucul, shake-ul sau smoothie-ul, cu atât mai mult cu cât se pot adauga și alte fructe pentru diversificare.

De asemenea, afinele se găsesc și congelate, dar și sub formă de dulceață, de gem, de sirop sau chiar ulei de afine, produs din semințele de afine. Fructele pot fi deshidratate și se pot consuma sub formă de ceaiuri. Afinele sunt printre puținele fructe care nu au contraindicații de consum.

Persoanele care-și doresc să țină o cură cu afine, pot consuma zilnic intre 200-400 grame de afine, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. O cură cu afine ar trebui să dureze minimum 7 zile și maximum 1 lună.

Exit mobile version