Site icon Editia de Dimineata

Bere cu aromă de ciocolată și cafea, realizată la Iași

În cadrul atelierului de microproducție de bere al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), a fost produs primul sortiment de bere brună de tip Chocolate Stout. În realizarea produsului a fost folosit malț cu arome de ciocolată și cafea.

După ce, anul trecut, studenții de la USV Iași au testat rețeta berii cu ghimbir, acum, în atelierul propriu de microproducție, sunt încercate alte rețete inedite. După finalizarea perioadei de sesiune, în cel de al doilea semestru, tinerii de la specializările ce aparțin de ingineria produselor alimentare, de la Facultatea de Agricultură, vor participa la întregul flux tehnologic al șarjelor de bere, întreg demersul având în exclusivitate scop didactic.

„Există mai multe tipuri de malț, cele mai utilizate în industria berii fiind malțul blond și brun. Malțul blond este cel mai frecvent folosit în industria berii, pe când cel brun este mai rar folosit, dar este și printre cele mai selective specii de malț. În cadrul atelierului nostru de microproducție de bere, am produs un sortiment de bere de tip Chocolate Stout. Aceste tipuri de bere au arome profunde de ciocolată și cafea. Nu sunt foarte amare și pot fi uneori dulci”, a explicat ing. dr. Ionuț Veleșcu, responsabil în cadrul atelierului de microproducție de bere al USV Iași.

Ingredientele utilizate sunt cele de bază:

 

Particulară berii negre este adăugarea unui malț special, de tip ciocolată, conform unei tehnologii dezvoltată în cadrul secției. Acest malț este folosit pentru a oferi culoare berii și conferă o aromă de cafea prăjită, o aromă mai puțin amară decât malțul negru.

Procesul tehnologic de fabricare al berii se desfășoară în sistem complet închis, folosind echipamente din inox. Este complet automatizat, urmărindu-se toți parametrii tehnologici. Toate informațiile legate de desfășurarea proceselor sunt înregistrate și păstrate, asigurându-se o trasabilitate perfectă.

Sursa: Știință & Comunicare

Exit mobile version