28 martie 2024, 20:37

Bibliotecile universitare ignoră legea și refuză să acorde acces gratuit studenților

La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare (BCU). În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o vor face și în sesiunea de exemene din luna mai. Cu excepția Bucureștiului, toate bibliotecile central-universitare din țară amână aplicarea legii, folosindu-se de un articol din Legea Educației care le permite să facă asta.

De ani buni, cele patru BCU-uri din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern. Acest lucru a creat o discriminare între două categorii de studenți:

  1. Pe de o parte, studenții din universitățile care dețin o bibliotecă proprie aveau acces gratuit la serviciile lor.
  2. Pe de altă parte, studenții din celelalte universități erau nevoiți să apeleze la serviciile BCU-urilor și să plătească pentru acest lucru.

 

Legea nr. 9/2022 vine să elimine această discriminare, adăugând o simplă mențiune în articolul 202 din Legea Educației:

„accesul la serviciile bibliotecilor central-universitare se realizează în mod gratuit pentru studenții universităților de stat”.

În realitate, Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022. Doar Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București a decis să le asigure gratuitatea din prezent. Celelalte BCU-uri din țară le cer în continuare studenților bani din buzunar pentru eliberarea sau vizarea permiselor de acces.

Foto: „Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti” de Gaspar Serrano, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol