Site icon Editia de Dimineata

Bibliotecile sunt din ce în ce mai pustii. 70% dintre cei care le frecventează sunt elevi sau studenți

Când ați trecut ultima dată pe la o bibliotecă? Exact. Statisticile spun că sunt din ce în ce mai goale, iar viitorul nu sună deloc bine.

 “Cartea nu mai are aceeași însemnătate pe care a avut-o de-a lungul timpului. Nu neapărat din cauza tehnologiilor, ci din cauza faptului că s-a pierdut ceea ce eu aș numi educația cărții”, explică Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Cifrele spun că de la aproape 5.000 de biblioteci înainte de Revoluție mai sunt deschise sub 2.000. Românii citesc tot mai puțin,  iar finanțarea sectorului e mult în urmă. Statisticile arată că 2,3 milioane de români au abonament în cele 1.900 de biblioteci publice din această țară. Dar 80% dintre aceștia sunt elevi și studenți.

“Este foarte important că spațiile bibliotecii să se transforme, să devină în primul rând mult mai prietenoase”, crede Ramona Mezei, manager Biblioteca Metropolitană Bucureşti.

Adrian Neagu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România explică: “Am făcut un calcul. O familie face o economie de aproape 220 de lei într-un an, dacă utilizează serviciile de bibliotecă pentru informare și documentare”.

Cu toate acestea, circa 70-80% dintre cei care pășesc pragul bibliotecilor sunt elevi sau studenți. Următoarea categorie, posibil din cauza constrângerilor materiale, o reprezintă pensionarii.

La orizont se întrevede o speranță, firavă, ce-i drept. Peste 1.000 de biblioteci rurale și urbane din România vor fi digitalizate printr-un program de 36 de milioane de euro pus la punct de Ministerul Cercetării.

Sursa Știrile TVR

Exit mobile version