19 aprilie 2024, 1:28

Bilanțul României privind consumul de droguri. ANA: canabisul continuă să fie cel mai consumat drog

Conusmul de droguri este și va rămâne pentru mult timp un subiect demn de dezbatere, ce ridică probleme majore pentru tinerii care consumă astfel de substanțe, o provocare serioasă pentru părinți și pedagogi și un semnal de alarmă pentru societate. Astfel, odată cu dezvolatrea pieței negre de desfacere a drogurilor, România a devenit un loc unde consumul de dorguri este deseori încurajat.

Motivele pentru care tinerii aleg să consume astfel de substanțe sunt diverse. Fie că vorbim de pură curiozitate, de dorința  de a experimenta senzații noi, teribilism sau validare socială la nivel de grup tinerii ignoră orice mesaj sau informație care ar putea să le vină în ajutor, chiar dacă statisticile arată că nu sunt puține cauzurile în care consumul de droguri a cauzat moarte.

Agenţia Naţională Antidrog arată într-un comunicat de presă care este topul celor mai conumate droguri în România.

Pe primul loc este canabisul care continuă să fie cel mai consumat drog în România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de 5,8%, tranchilizantele şi sedativele utilizate fără prescripţie medicală – 3,9% şi noile substanţepsihoactive cu o prevalenţă de 2,5%.

În ceea ce priveşte consumul de-a lungul vieţii, în cadrul preferinţelor românilor urmează cocaina cu 0,7%, LSD – cu 0,7%, ciupercile halucinogene – cu 0,7%, ecstasy – cu 0,5%, inhalantele – cu 0,3%, ketamina – cu 0,3%, heroina – cu 0,3% şi amfetaminele – cu 0,3%.

Consumul de canabis a fost şi cel mai consumat drog în ultimul an (3,2% au declarat că au consumat canabis în ultimul an), dar şi în ultima lună – 1,4%. Studiul mai precizează  că ţara noastră se află sub media europeană în ceea ce priveşte consumul de canabis.

Reglementări ale statului în ceea ce privește diminuarea consumului de droguri

Una din principalele demersuri pe care statul le face în eradicarea consumului de droguri este acela de a furniza consumatorilor de droguri, prin structurile teritoriale, servicii integrate de asistență medicală psihologică și socială, preucum și servicii de prevenire a consumului de substanțe interzise.

Astfel, la nivelul unităților teritoriale, în cadrul Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidorg (CPECA) funcționează echipe multidisciplinare specializate în asistena consumatorilor de droguri, formate de medici, psihologi și asistenți sociali, care asigură implementarea programelor integrate de asistență.

În anul 2017, Asociația Națională Antidrog a oferit servicii de asistență medicală, psihologică și socială pentru 2.936 de persoane consumatoare de droguri, numărul acestora menținându-se la nivelul anului anterior (când au fost înregistrați în programele de asistență publică 2.893 de beneficiari unici).

Ponderea persoanelor consumatoare de droguri care se adresează Agenției Naționale Antidorg este cu 63% mai mare decât în 2014, odată cu reglementările legislației privind  modaliatea de desfășurare a anchetei penale. Astfel, că persoanele urmărtie penal pentru trafic și consum de droguri sunt obligate de lege să se supună evaluărilor, conform cererii procurorului, de către Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidorg, în scopul includerii lor automate în cricuitul de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.

Mai mult decât atât, Agenția Națională Antidrog oferă gratuit, în regim ambulatoriu, servicii de evaluare medicală, psigologică și socială, în vederea includerii consumatorilor de droguri într-un program special care are ca scop prevenirea transmiterii virusului HIV, dar se axează și pe un program de reintegrare socială.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol