Site icon Editia de Dimineata

Biletele de tren s-au scumpit. Aproape ”pe mutește”

Biletele de tren au fost scumpite cu aproximativ 9%, prețurile fiind actualizate, potrivit legii, cu indicele de inflație calculat la 1 octombrie de Institutul Național de Statistică.

Majorarea a avut loc duminică, odată cu intrarea în vigoare a noului mers al trenurilor, dar Ministerul Transporturilor a anunțat noile tarife la două zile de la intrarea în vigoare.

SNTFC CFR Călători a dat vineri un comunicat în care anunța noutățile din Mersul Trenurilor 2023-2024, în care însă nu a pomenit nimic despre scumpirea biletelor de tren care a venit ”la pachet” cu noul program de circulație. La fel au procedat și operatorii privați de transport feroviar de călători. Între timp, azi, 12 decembrie, CFR Călători a publicat după-amiază un comunicat prin care anunță scumpirile.

Potrivit Autorității pentru Reforma Feroviară, e vorba de ”actualizarea anuală a tarifelor de deservire generală în transportul feroviar public de călători” – doar că precedenta scumpire a avut loc în iulie 2022, nu în decembrie.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat că au fost actualizate tarifele de deservire generală în transportul feroviar public de călători. În baza art. 2 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2011, aprobată prin Legea nr. 21/2012, cu modificările și completările ulterioare, tarifele stabilite prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflație, stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie. La 1 octombrie 2023 indicele inflației a fost de 8,8%, deci aceasta va fi majorarea – dar valoarea ajustată se rotunjește la cea mai apropiată valoare întreagă de leu sau la jumătate de leu. Mai simplu spus, creșterea e mai degrabă de 10%.

Pe rețelele sociale, numeroși utilizatori s-au plâns că nu au fost anunțati de această scumpire nici de CFR Călători, nici de operatorii privați.

Anunțul în acest sens postat pe site-ul CFR Călători marți sună astfel:

”Conform comunicării Autorității pentru Reformă Feroviară și a prevederilor art. 17 din H.G. nr. 1453 /2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători care prevede că: ,,tarifele stabilite prin ordin al ministrului și infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie., tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflație de 8,8%, începând cu data de 12.12.2023.

Actualizarea tarifelor se aplică de către toți cei șase operatori feroviari,  unul – societate națională și alți cinci operatori feroviari privați. Această actualizare  raportată la indicele de inflație, conform prevederilor impuse de legislația în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc.

Facilităţile de călătorie acordate de CFR Călători până în prezent sunt valabile în continuare şi după aplicarea prevederilor H.G., menţinându-se principiile de protejare a călătorilor care utilizează frecvent trenurile de persoane, prin continuarea acordării de reduceri de până la 50% din tariful integral la abonamentele destinate navetiştilor, a reducerii 90% la abonamentele și biletele pentru studenți, a gratuității la abonamentele și biletele pentru elevi.

De asemenea se vor menţine și ofertele comerciale ale CFR Călători prin care se acordă reduceri tarifare, ca de exemplu: reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație de peste 11 zile, de 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors etc”.

După majorare, un bilet de tren de clasa a 2-a București-Constanța la Interregio costă 78,5 lei, pe relația București Nord-Brașov 64,5 lei, pe ruta București Nord-Suceava 118,5 lei, iar pe relația București Nord-Arad 145 de lei.

Cât costă biletele de tren începând din 12 decembrie 2023

În tabelul de mai jos găsiți noile prețuri ale biletelor de tren.

Exit mobile version