Site icon Editia de Dimineata

Bill Gates, emoționat că va fi bunic: „Nepoții noștri vor crește într-o lume în care situația va fi mult mai rea” dacă nu rezolvăm problema schimbărilor climatice

Ideea de a deveni bunic este emoționantă pentru Bill Gates chiar și atunci când scrie despre asta.

„Am început să privesc lumea printr-o nouă lentilă recent – când fiica mea mai mare mi-a dat vestea incredibilă că voi deveni bunic anul viitor”, a scris Gates într-o scrisoare publicată peste noapte pe blogul său personal, Gates Notes.

Fiica lui Gates, Jennifer, în vârstă de 26 de ani, și soțul ei, Nayel Nassar, așteaptă primul lor copil în 2023, scrie CNBC.

„Simpla tastare a acestei fraze, „Voi deveni bunic anul viitor”, mă face să mă emoționez”, a scris filantropul miliardar în vârstă de 67 de ani, care și-a câștigat averea din co-fondarea Microsoft  în anii ‘70. „Iar gândul dă o nouă dimensiune muncii mele. Când mă gândesc la lumea în care se va naște nepotul meu, sunt mai inspirat ca niciodată să ajut copiii și nepoții tuturor să aibă șansa de a supraviețui și de a prospera”.

Fundația Gates

În continuare, Gates rezumă activitatea pe care organizația filantropică care îi poartă numele, Fundația Gates, o desfășoară pentru copiii care trăiesc în sărăcie la nivel mondial, pentru a îmbunătăți educația, pregătirea pentru pandemii și lupta împotriva poliomielitei și a SIDA.

Gates vorbește, de asemenea, despre activitatea pe care o desfășoară pentru combaterea schimbărilor climatice, atât prin intermediul Fundației Gates, cât și prin sprijinirea companiilor climatice aflate la început de drum cu firma sa de investiții, Breakthrough Energy Ventures.

Răspunsul liderilor actuali la schimbările climatice va avea un impact asupra generațiilor viitoare, acesta fiind primul punct pe care Gates îl menționează în secțiunea din scrisoarea sa în care abordează schimbările climatice.

Soluție

„Pot rezuma soluția la schimbările climatice în două propoziții: Trebuie să eliminăm emisiile globale de gaze cu efect de seră până în 2050”, scrie Gates. „Vremea extremă cauzează deja mai multă suferință, iar dacă nu ajungem la emisii nete zero, nepoții noștri vor crește într-o lume în care situația este dramatic mai rea.”

Implicațiile sunt enorme – la fel ca și provocarea.

„A ajunge la zero va fi cel mai greu lucru pe care oamenii l-au făcut vreodată”, scrie Gates. „Trebuie să revoluționăm întreaga economie fizică – modul în care fabricăm lucruri, ne deplasăm, producem electricitate, cultivăm alimente și ne încălzim și ne răcim – în mai puțin de trei decenii.”

Gates a început să se ocupe de schimbările climatice când a aflat despre luptele micilor fermieri din țările în care organizația filantropică care îi poartă numele își desfășura activitatea. Fundația Gates finanțează activități de adaptare la schimbările climatice, ajutând oamenii să se adapteze la implicațiile unei lumi care se încălzește, în care nu există profit pentru o întreprindere comercială.

„Se pornește de la ideea că cei mai săraci suferă cel mai mult din cauza schimbărilor climatice, dar întreprinderile nu au un stimulent natural pentru a crea instrumente care să-i ajute”, scrie Gates.

„O companie producătoare de semințe poate obține profituri, să zicem, de pe urma unui nou tip de roșii care are o nuanță mai frumoasă de roșu și nu se lovește ușor, dar nu are niciun stimulent pentru a produce soiuri mai bune de manioc care (a) să supraviețuiască inundațiilor și secetei și (b) să fie suficient de ieftine pentru fermierii cu venituri mici din lume”, scrie Gates. „Rolul fundației este de a se asigura că cei mai săraci beneficiază de aceleași abilități inovatoare de care beneficiază țările mai bogate”.

Breakthrough Energy Ventures

Nu toată activitatea lui Gates în domeniul climei este filantropică. Breakthrough Energy Ventures finanțează companii aflate la început de drum care lucrează pentru a construi și dezvolta companii pentru a decarboniza diverse sectoare ale economiei. Construirea de companii cu scop lucrativ pentru a aborda o problemă care are un impact asupra bunăstării populației globale poate părea nesuferită din partea lui Gates, care are deja o avere la activ – 103,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, conform datelor de luni.

Dar Gates spune că decarbonizarea industriei globale este o problemă prea mare chiar și pentru buzunarele sale adânci.

„Filantropia singură nu poate elimina gazele cu efect de seră. Doar piețele și guvernele pot atinge un asemenea ritm și o asemenea scară”, a declarat Gates. Orice profit pe care Gates îl va obține din investițiile pe care le face în companiile Breakthrough Energy se va întoarce în activitățile legate de climă sau în fundația filantropică, a spus el.

În plus, dacă societățile care se ocupă de schimbările climatice se pot autosusține, acest lucru va încuraja alți investitori să investească în ele.

„Companiile trebuie să fie profitabile pentru a se putea dezvolta, pentru a continua să funcționeze și pentru a dovedi că există o piață pentru produsele lor”, scrie Gates. „Stimulentul profitului va atrage alți inovatori, creând o concurență care va duce la scăderea prețurilor invențiilor cu emisii zero și va avea un impact semnificativ asupra emisiilor din clădiri”.

Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească

Vestea proastă este că emisiile de gaze cu efect de seră sunt în continuare în creștere.

„Din păcate, în ceea ce privește obiectivele pe termen scurt, nu reușim să ne atingem obiectivele. Între 2021 și 2022, emisiile globale au crescut de fapt de la 51 de miliarde de tone de echivalent carbon la 52 de miliarde de tone”, scrie Gates.

Luni, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a subliniat, de asemenea, realitatea sumbră a momentului actual al schimbărilor climatice.

„Ne îndreptăm în continuare în direcția greșită”, a declarat luni António Guterres. „Decalajul global al emisiilor este în creștere. Obiectivul de 1,5 grade își trage sufletul. Planurile naționale pentru climă nu reușesc să se ridice în mod lamentabil.”

În pofida sumbră a momentului climatic actual, Gates este optimist în ceea ce privește creșterea investițiilor în tehnologiile de decarbonizare.

„Suntem mult mai avansați decât aș fi prezis acum câțiva ani în ceea ce privește determinarea companiilor să investească în descoperiri cu zero emisii de carbon”, scrie Gates.

Banii publici pentru cercetare și dezvoltare în domeniul climei au crescut cu o treime de la acordul climatic de la Paris din 2015, iar în Statele Unite, legile adoptate în acest an vor investi 500 de miliarde de dolari pentru a îndepărta infrastructura energetică americană de sursele bazate pe combustibili fosili, potrivit lui Gates.

Exit mobile version