Site icon Editia de Dimineata

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența față de Biserica Rusă

Aripa ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse și-a declarat independența față de Moscova, o demonstrație clară a modului în care invazia Ucrainei i-a întors chiar și pe cei mai înfocați susținători ai Rusiei de acolo împotriva Kremlinului, scrie Wall Street Journal.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a susținut mult timp pretențiile Rusiei privind unitatea culturală dintre cele două țări, a publicat vineri un decret în urma unui sinod, declarându-și „independența și autonomia deplină” și criticând sprijinul acordat de patriarhul rus Kirill pentru războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Multă vreme Biserica Ortodoxă Rusă a pretins că are autoritate asupra credincioșilor ortodocși din Ucraina, pentru a oferi sprijin spiritual pentru pretențiile sale teritoriale asupra vecinului Rusiei.

Dar o mare parte dintre credincioșii ucraineni s-au întors împotriva bisericii rusești după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014, trecând la o nouă biserică înființată cu binecuvântarea liderului spiritual al ortodoxiei mondiale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Relația cu Moscova și reacția enoriașilor

Biserica Ortodoxă Ucraineană a părut să întindă o mână către noua biserică, cunoscută sub numele de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, vineri, spunând că speră la dialog.

De ani de zile, aripa ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse a încercat să se prezinte ca fiind independentă, în timp ce susținea povestea Kremlinului privind unitatea spirituală dintre cele două națiuni. Acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil după ce Rusia a invadat în mod ascuns Ucraina în 2014, confiscând Crimeea și decupând două teritorii separatiste în estul Ucrainei.

Credincioșii ortodocși ucraineni s-au răzvrătit împotriva preoților lor, dându-i afară din zeci de parohii și adunându-se la o biserică în mare parte nerecunoscută, condusă de Kiev. Sprijinul popular și politic l-a determinat pe Patriarhul Bartolomeu să acorde Ucrainei propria sa biserică în 2019, înfuriind Rusia, care a refuzat să o recunoască.

După ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie, preoții din ramura Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina au început să-l denunțe pe patriarhul Kirill și să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Mitropolitul Onufrie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat vineri că biserica a pledat întotdeauna pentru pace. „Vocea bisericii noastre, din păcate, a rămas neauzită”, a spus el.

În acest moment, în Ucraina există trei structuri ecleziastice: Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, aflată în subordinea canonică a Patriarhiei Moscovei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, aceste ultime două structuri nefiind recunoscute de nimeni și care se află, de asemenea, în conflict între ele.

Exit mobile version