Site icon Editia de Dimineata

Cât de bolnav ar fi James Bond, dacă filmele cu el ar fi reale

Un studiu nou analizează expunerea lui James Bond la bolile infecțioase din cele 27 de filme ale sale și constată că agentul 007 este expus la o catastrofă a sănătății la locul de muncă. Cercetătorii s-au uitat la cele 86 de călătorii internaționale pe care Bond le-a făcut în filme și au examinat respectarea sfaturilor de călătorii internaționale privind sănătatea sexuală, bolile tropicale și alte probleme.

Să începem cu sexul

Cercetătorii au numărat 59 de relații de-a lungul filmelor și au calculat timpul scurs dintre prima întâlnire și actul sexual – în medie, doar 20 de minute, ceea ce lasă puțin timp unui schimb sănătos de istorie sexuală.

În timp ce Bond însuși pare în mare parte nevătămat, deși nu există dovezi că folosește o altă protecție decât pistolul Walther PPK, partenerele sale nu sunt atât de norocoase: cercetătorii calculează o rată de mortalitate de 27,1% în rândul partenerelor sexuale ale lui Bond, deși cauza morții este de obicei un răufăcător răzbunător, mai degrabă decât o boală cu transmitere sexuală.

Băutura și mâncarea

Deși diareea este cea mai frecventă cauză a bolilor legate de călătorie, Bond este văzut doar de două ori spălându-se pe mâini, iar unul dintre acele momente este după ce a ucis un bărbat într-o baie de noroi.

Consumul excesiv de alcool al lui Bond este o altă îngrijorare: cercetătorii au identificat doar trei situații când agentul a fost observat că bea o băutură nealcoolică. Lipsa hidratării îl lasă expus riscului de îmbolnăvire, având în vedere extremele activități fizice la care se supune, adesea în climă caldă.

Bond mănâncă în mod regulat fructe nespălate, în ciuda bacteriilor care prosperă pe pielea fructelor; el riscă în mod repetat vibrioză, norovirus și infecție cu hepatită prin consumul de stridii negătite. În Japonia, Bond își abandonează stridiile atunci când însoțitoarea lui indică faptul că nu este interesată de actul sexual. Aprecierea sa pentru crustacee este legată în mod clar de concepția că stridiile sunt un afrodisiac, o idee care a primit un oarecare sprijin din studiile asupra rozătoarelor, dar una care trece cu vederea efectele secundare mai puțin excitante ale diareei acute.

În Turcia, el încearcă să dezinfecteze rana unui coleg cu alcoolul local raki. În timp ce o proporție de 70% etanol este utilizată în mod regulat ca dezinfectant, nu există studii care să demonstreze eficacitatea alcoolurilor distilate pe bază de struguri pentru curățarea rănilor.

Fără distanțare fizică

În timp ce Bond călătorea în Japonia (1967) la scurt timp după pandemia de H2N2 (1957–1958), acțiunile sale erau în contradicție cu cunoștințele despre diferitele moduri de transmitere a virusului respirator. Bond s-a alăturat în mod regulat mulțimilor fără distanțare socială, inclusiv în transportul public. Mai îngrijorător, într-o încercare de a se deghiza, Bond și-a acoperit fața și gura cu o mască folosită recent de o altă persoană. Având în vedere că virusul SARS-CoV2 poate fi detectat pe măștile chirurgicale timp de o săptămână după expunere, există toate motivele să credem că și alți viruși respiratori pot supraviețui pe țesătură.

Spre meritul său, Bond poartă măști aparent curate în alte ocazii: măștile de siguranță asigură un anumit nivel de protecție împotriva transmiterii agenților patogeni. Aceste măști industriale sunt mai potrivite pentru protecția personală decât masca Dias de los Muertos cu capacitate necunoscută de filtrare a particulelor, pe care Bond o purta pe străzile aglomerate din Mexico City.

Concluzia este că Bond este slab pregătit pentru riscurile de sănătate asociate călătoriilor și deosebit de naiv față de amenințarea bolilor infecțioase.

Foto: Displate

Exit mobile version