Site icon Editia de Dimineata

Britanicii regretă Brexit-ul. Ce spun rezultatele ultimului sondaj de opinie

Britanicii cred acum că Marea Britanie a greșit când a părăsit Uniunea Europeană. La aproape doi ani de la ieșirea Marii Britanii din UE, la 31 decembrie 2020, datele YouGov arată că sprijinul pentru Brexit este la un nivel minim record, doar 32% din publicul britanic considerând că a fost corect să voteze pentru a ieși și 56% că a fost greșit să iasă.

YouGov a întrebat în mod regulat publicul dacă crede că a fost corect sau greșit să fi votat pentru ieșirea din UE încă de la scurt timp după referendumul din 2016. Sondajele anterioare au arătat că, până la alegerile generale din 2017, mai multe persoane au crezut că Brexit a fost o decizie corectă decât cele care nu au crezut-o.

De atunci, cu excepția unor perioade foarte scurte în aprilie 2020 și aprilie 2021, opinia publică a oscilat în cealaltă direcție, iar cele mai recente rezultate arată că decalajul este cel mai mare de până acum, cei care cred că a fost greșit să plece având un avans de 24 de puncte față de cei care spun că a fost corect.

Cum se simt cei care au votat Brexitul?Aproximativ o persoană din cinci care a votat pentru părăsirea UE admite acum că nu a fost cea mai bună decizie.


Pe de altă parte, ministrul britanic al Sănătăţii, Steve Barclay, a dezminţit duminică informaţiile de presă potrivit cărora Londra ar încerca să strângă legăturile cu Uniunea Europeană, la trei ani după ce a părăsit blocul comunitar, transmite AFP, preluată de agerpres.ro.
Potrivit Sunday Times, ”membri ai guvernului prevăd să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare celei a Elveţiei cu Uniunea Europeană”.

Iniţiativa ar fi destinată să întărească legăturile economice cu UE, mai scrie publicaţia.

”Nu recunosc absolut deloc această poveste”, a reacţionat Steve Barclay, care a fost ministru responsabil pentru Brexit între 2018 şi 2020.

”Avem un prim-ministru (Rishi Sunak, n. red.) care a susţinut Brexitul. La fel ca mine”, a declarat el la televiziunea Sky News. ”Este cu adevărat important să folosim libertatea pe care ne-o oferă Brexitul. Vreau să maximizez oportunităţile oferite de Brexit”, a adăugat Barclay.

Potrivit Sunday Times, o astfel de intenţie, care ar fi foarte impopulară printre deputaţii conservatori favorabili unui Brexit ‘dur’, ar putea fi pusă în practică în viitorul deceniu în scopul de a reduce barierele comerciale actuale.

Exit mobile version