Site icon Editia de Dimineata

Buchiniștii rămân pe malurile Senei și în perioada Jocurilor Olimpice

La Paris, buchiniştii pot răsufla uşuraţi. Cutiile lor verzi pline de cărţi vechi nu vor mai fi mutate de pe malurile Senei în perioada Jocurilor Olimpice.

Iar ajutorul a venit chiar de la Palatul Élysée. Hotărârea a fost luată iniţial pentru a face loc ceremoniei de deschidere a marelui eveniment, care va avea loc în premieră în aer liber, pe cheiurile fluviului care străbate capitala.

Au fost luni de discuții în contradictoriu între reprezentanții primăriei, ai prefecturii și buchiniști, anunță TVR Info.

Pe de o parte, autoritățile care au dorit mutarea cutiilor verzi din motive de securitate în perioada Jocurilor Olimpice, de cealaltă parte, buchiniștii care s-au opus acestei măsuri până au avut câștig de cauză. Vor rămâne pe cheiurile Senei în perioada Jocurilor pentru a promova acest patrimoniu cultural al capitalei.

„A fost o adevărată uşurare pentru noi, este o veste bună pentru noi, nu puteam spera mai mult. În sfârşit, au abandonat această idee care pentru noi era cea mai rea configurare posibilă. Deci, iată, sunt foarte mulţumită”, spune unul dintre buchiniști

”A fost o mare eliberare. Am zis – în sfârşit, vom putea lucra şi vom înceta să ne mai facem griji,” adaugă altul.

Criza sanitară, restricțiile, lipsa turiștilor și numeroasele greve, toate au dus la scăderea încasărilor în ultimii ani. Acești anticari în aer liber sunt parte din viața capitalei.

Pe malurile Senei sunt peste 220 de buchiniști, care le arată turiștilor câte ceva din farmecul Parisului. Se întind pe aproximativ 3 km de-a lungul Senei și nu plătesc chirie. Au obligația să țină deschis 4 zile pe săptămână.

În fața concurenței internetului și a rețelelor sociale, se ambiționează să-și păstreze meseria.

„Pentru mine este o stare de spirit. Este într-adevăr o stare de spirit. Este mai mult decât o meserie. Este o parte din noi. Este o reflecţie a personalităţilor noastre”, spune unul dintre anticari.

„Înseamnă că am ales o meserie, înseamnă că nu mă voi plictisi de această meserie pentru că iubesc cărţile, pentru că întotdeauna am iubit cărţile. Este o lume împărţită lumea buchiniștilor. Puteți constata că printre buchinişti sunt cei care vând cărți, ca mine, care sunt librari în aer liber, şi îi aveţi pe cei care vând suveniruri”, adaugă altul.

Jocurile Olimpice se vor deschide pe 26 iulie, cu o ceremonie spectaculoasă de-a lungul Senei.

Potrivit organizatorilor, cel puțin 300.000 de persoane vor asista la eveniment.

Exit mobile version