28 ianuarie 2020, 19:28

Bucură-te de lumea baloanelor și de cea tradițională din Țara Lăpușului. Maramureș Balloon Fiesta, sărbătoare pe cer

În urmă cu nouă ani, unul dintre primii piloți de balon din România a zburat pentru prima dată deasupra Maramureșului cu balonul cu aer cald. A îndrăgit la prima vedere acele locuri și, nu după mult timp, Ioan Istrate, numit cu afecțiune de ceilalți colegi ”John Balon”, s-a gândit că primitorul și pitorescul Maramureș este un loc numa bun pentru a găzdui o sărbătoare a baloanelor cu aer cald. Așa a început povestea Maramureș Ballon Fiesta.

În toamna anului 2011, Ioan Istrate a inițiat prima ediție Maramureș Ballon Fiesta la care au participat 23 de echipaje din 11 țări. Au urmat alte două ediții. Din 2012, printre voluntarii implicați în proiect s-au aflat și Loredana, Diana, Kinga și Ramona, tinere unite în jurul asociației SENS.

După primele trei ediții, din diferite motive, dar în special financiare, Ioan Istrate a hotărât să nu mai continue festivalul baloanelor din Maramureș.

Fotografie: Diana Cherecheș

În anii când festivalul nu a mai fost, doar visat de unii să fie din nou, Loredana s-a implicat voluntar într-un festival intercultural, Lungul drum spre Cimitirul Vesel, inițiat de irlandezul Peter Hurley. Peter a fost și cel care a încurajat-o mereu să reia Festivalul Baloanelor. Mai mult, s-a dedicat și el acestei povești despre zbor iar împreună, ajutați și de o echipă de voluntari – printre care Diana Cherecheș și Kinga Kalmár, fotografii evenimentului – și cu sprijinul unor parteneri, l-au făcut posibil din nou.

Astfel, în 2017, Maramureș Ballon Fiesta a fost reluat cu optimism și cu bucurie de Loredana și Peter Hurley. În acel an, au venit în Maramureș 18 echipaje din nouă țări.

2018, an în care România a celebrat o sută de ani de la Marea Unire din 1918, a fost o ediție specială, dedicată acelui eveniment, desfășurată sub sloganul „100 baloane pentru România”. Au fost peste 400 de participanți veniți din 24 de țări. Pentru prima dată în România, o sută de baloane s-au înălțat și au zburat deasupra Maramureșului.

Fotografie: Diana Cherecheș

De la voluntar am fost co-organizator apoi organizator, iar din 2019 avem și noi propriul balon. Anul acesta am cumpărat primul nostru balon al festivalului, e primul balon din Maramureș. Cum s-a schimbat viața asta, din voluntar am ajuns să am propriul balon. E incredibil. Cu șapte ani nici nu visam să ajung aici. După ce am cumpărat balonul, m-a întrebat cineva, cum mă simt că mi-am împlinit un vis. I-am zis că nici măcar nu am visat. Am vrut doar să fac acest festival, iar când eram voluntar mă gândeam ce frumos ar fi să-l pot organiza eu. L-am organizat, apoi a venit firesc și asta. Suntem organizatori de festival, iar ca să câștigăm cât mai multă credibilitate în Europa, printre celelalte festivaluri cu tradiție, nu te poți duce fără un balon. E necesar pentru a construi o poveste durabilă și pentru a intra pe ușa din față în lumea baloniștilor”, spune Loredana Hurley.

Loredana și-a păstrat, de când o știu, de prin 2012, același suflet îndrăzneț. A rămas aceeași pasionată de frumos, de tot ce-i bun și armonios în lumea asta. Iubește până-n creasta cerului zborurile, mai ales cel cu balonul, pentru că acest zbor îi oferă tihna, înaltul, adierea vântului, emoțiile, bucuria de trăi, a fi.

Fotografie: Diana Cherecheș

Când avea 30 de ani și era mama unui băiat de doi ani, a făcut cursul de parașutism, prin urmare a efectuat salturi cu parașuta pe cont propriu. Când stai în ușa deschisă a avionului și sari, urmează o cădere liberă de vreo 60 de secunde, după care se deschide parașuta și plutești. Cum spunea Loredana, parașutiștii iubesc acel moment al căderii libere, pentru că își doresc adrenalină. Recunosc, și mie mi-au plăcut acele momente, dar nu voi uita niciodată când, după ce s-a deschis parașuta, am plutit și am dansat deasupra pământului. Aceste senzații le căuta Loredana, nu cele tari ce-i înmoaie picioarele și o dau peste cap. Și a găsit trăirea lină în văzduh, zborul acela pe care cu toții, probabil, l-am visat în copilărie.

Acum, a zburat cam cu tot ce se poate zbura în zilele noastre, cu avioane mai mari și mai mici, cu parapanta, cu balonul. Din fiecare experiență, a încercat să țină minte o lecție și, cu anii, a adunat și învățat multe. Despre îndrăzneala de a visa, despre cum se poate cunoaște mai bine pentru a ști de ce ar fi în stare, despre a înțelege că provocarea nu este să te iei la întrecere cu alții, ci numai cu tine, despre răbdare, cum să fie mai lină cu ea, cu alții, asemeni zborului cu balonul.

Echipa din spatele acestui festival | Sursa foto: maramures Baloon Fiesta

Anul trecut, Loredana avea în plan să facă școala de pilotaj baloane, însă viața a avut alte planuri cu ea. În loc de pilot de balon, a făcut-o din nou mamă, de data aceasta a unei fetițe roșcate și cu ochi albaștri. Nu a renunțat însă nici la planul de a deveni pilot de balon, doar amânat un pic, probabil se va împlini în primăvara anului următor când va merge în Cehia pentru a face această școală.

Fotografie: Diana Cherecheș

După succesul din 2018 și după dificultăți de toate felurile, Fiesta Baloanelor din Maramureș continuă și în 2019. Are loc între 5 și 12 octombrie și se dorește la fel de frumos și memorabil. Festivalul vine cu multe noutăți, provocări reale pentru organizatori, dar care aduc participanților experiențe autentice.

Vor fi peste 20 de baloane, cu echipaje (un echipaj este format din pilot și alți trei membri) din Ungaria, Ucraina, Moldova, Rusia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Lituania și România. Din România, s-au anunțat patru echipaje, din București, Timișoara, Craiova și de la Câmpu Cetății din Mureș – aceștia sunt organizatorii festivalului baloanelor din Mureș care vor merge în Maramureș cu două baloane. De asemenea, pentru prima dată, va fi înălțat și balonul organizatorilor fiestei de la Maramureș, balon ce va fi pilotat de Dan Chiriac, de la Aeroclubul României, directorul de zbor al festivalului.

Fotografie: Diana Cherecheș

În 2019, vor fi șapte zile de festival.

E dificil pentru cineva care vine de la 2500 de kilometri, să stea numai trei zile. Și atunci ne-am gândit să construim un concept prin care ei să petreacă mai mult timp aici. Dacă tot bat drumul ăsta, să poată sta mai multe zile, să se conecteze cu oamenii, să aibă o experiență frumoasă. Am creat un program de opt zile și le-am oferit să aleagă. Unii piloți vin în 5 octombrie și stau până în 13, o săptămână întreagă, alții au ales varianta scurtă de festival, vin în 9 octombrie și stau patru zile, cum era standard”, spune Loredana Hurley.

Spre deosebire de edițiile anterioare desfășurate pe Aeroportul din Baia Mare, în 2019, Maramureș Balloon Fiesta va avea loc în Țara Lăpușului, într-un ținut rural, autentic, tradițional.

Schimbarea locului le-a dat multă bătaie de cap. La aeroport, aveau totul la îndemână, de la electricitate la pază. Între două așezări rurale, a fost nevoie să construiască de la zero și să asigure tot ce este necesar pentru ca un astfel de eveniment să se poată desfășura fără probleme.

La baza noului concept dat festivalului a stat, până la urmă, ideea de legătură. De a așeza lumea baloanelor într-o lume în care frumosul, autenticitatea, tradițiile au fost păstrate. De a stabili o conexiune între cele două lumi, aparent diferite.

Fotografie: Diana Cherecheș

„Baloanele ne duc gândul spre o lume de poveste și ai crede că nu se potrivesc cu o lume tradițională. Nu este așa, și balonul are o istorie a lui, este primul aparat de zbor. Așa cum de departe vin și tradițiile”, spune Loredana.

Ideea de a lega cele două lumi a venit de la Peter Hurley care a văzut, cu ochiul lui de irlandez, potrivirea armonioasă între festivalul baloanelor și ceea ce își dorea el, să pună în valoarea frumusețea și bogăția tradițiilor maramureșene, găsite din plin în Țara Lăpușului.

Pasiunile noastre s-au îmbinat. Cu proiectul făcut de Peter în Maramureș s-a creat conceptul nou al festivalului baloanelor, ce promovează identitatea, cultura tradițională, viața la țară. El a venit cu această idee frumoasă. Peter se ocupă și de legăturile cu oamenii din sate și știe ce să scoată în valoare. Noi, din interior, de multe ori nu vedem anumite lucruri așa de clar cum le vede un străin privind din exterior. Tot ceea ce el crede și simte pentru România se regăsește în povestea noastră comună de acum cu fiesta baloanelor. Nu mai e doar proiectul meu, e al amândurora”, povestește Loredana.

Fotografie: Diana Cherecheș

Din momentul în care Loredana și Peter Hurley au reluat festivalul, au stabilit câteva reguli, pentru că, dorința lor cea mare, la care nu renunță, este să nu transforme această frumoasă poveste într-un bâlci.

Intenția noastră este să promovăm autenticul și calitatea. Nu e un kitsch, un bâlci. Nu se vinde mâncare de fast food, nu se vând grătare, nici semințe, pop-corn, kürtőskalács (colac secuiesc), nici băuturi tip cola ce se găsesc pe la alte festivaluri. Anul acesta am propus să nu vindem deloc nici sucuri carbogazoase, doar apă să avem de vânzare. Vrem să promovăm comunitățile locale, oamenii trebuie să simtă că au o valoare. Viața în așezările din Țara Lăpușului e încă în acord cu natura, cu tradițiile, mult mai mult decât în alte zone ale Maramureșului”, explică Loredana.

Tocmai de aceea, se vor limita la un număr de participanți pentru a le putea oferi experiențe deosebite. Baloniștii, cum sunt numiți cei care fac parte din echipaje, vor avea ocazia să interacționeze cu localnici, să-i cunoască și să le afle poveștile, tradițiile, meșteșugurile. Tot ei pot duce mai departe impresiile lor despre Maramureș și, în acest mod, pot stârni curiozitatea altora să vină și să descopere autencitatea acele locuri.

Fotografie: Kinga Kalmár

Terenul pe care va avea loc festivalul în 2019 se află între satele Rogoz și Lăpuș. În cadrul unui proiect de strângere de fonduri pentru două școli din aceste așezări, elevi de acolo vor oferi publicului limonadă, suc de mere, prăjituri, toate preparate în casă, de localnici.

Cum nu este un festival comercial, strângerea de fonduri pentru organizarea lui e mult mai dificilă. „Eu cred că, dacă avem un standard și mergem mai departe, pe parcurs vom crea câteva legături stabile și vom avea parteneri pe care să ne bazăm an de an”, spune Loredana.

În cele șapte zile de festival, dacă vremea permite, dimineața și după-amiază vor avea loc zboruri libere. Între zboruri, cei care doresc – echipaje și public – pot vizita zona, descoperi tradiții și ateliere meșteșugărești de țesut și cioplit, urmări spectacole de teatru. Serile sunt rezervate unor petreceri sătești autentice, cu muzică tradițională și mâncăruri specifice locului.

Fotografie: Kinga Kalmár

Înainte de festival, cei de la Maramures Baloon Fiesta au organizat mai multe sesiuni de rezervări pentru cei dornici de a trăi experiența unui zbor liber. Cei care nu au făcut rezervări, dar vor dori să zboare, pot merge în una din cele șapte zile, însă nu există garanția că vor putea zbura. Prioritate la zbor au cei care au rezervări, cum se întâmplă peste tot. În plus, ca orice zbor, și cel cu balonul este influențat de condițiile atmosferice. Înainte, are loc o ședință tehnică și se stabilește dacă sunt sau nu condiții pentru zbor. Tot în funcție de temperatură, fiecare echipaj stabilește și numărul pasagerilor ce vor putea fi luați în nacelă.

Zborul liber cu balonul este foarte sigur și extrem de rar se pot întâmpla incidente sau accidente. Totuși, pentru copiii care nu au împlinit opt ani este interzis. Cei care au de la opt până la 18 ani pot merge doar cu acordul scris al unui părinte sau împreună cu acesta.

Pentru a putea zbura, balonul are nevoie de vânt slab și vizibilitate bună, condiții împlinite de cele mai multe ori dimineața și după-amiază, cu puțin timp înainte de apus. Prin urmare, când plouă, ninge, e ceață, plafonul de nori e prea jos sau bate vânt puternic, nu se fac zboruri cu balonul.

Fotografie: Kinga Kalmár

Zborul liber durează între 45 și 60 de minute, timp în care balonul e purtat de vânt și dirijat de pilot, care se folosește de straturile de aer. Poate ajunge la altitudinea de 1500 de metri sau mai mult, deși cele mai multe zboruri cu balonul se fac la înălțimi de cel mult 3 – 400 de metri, pentru a putea oferi pasagerilor prilejul de a se bucura de frumusețea peisajului.

Chiar dacă sunt pasageri, fiecare trebuie să dea o mână de ajutor la pregătirea de zbor și, după aterizare, să ajute la strângerea balonului. Fiecare echipaj urmărește permanent zborul balonului său și, la sfârșit, ajunge de obicei repede în locul unde a aterizat, iar întoarcerea la bază se va face cu mașina echipajului cu care s-a făcut zborul.

Celor care zboară cu balonul prima dată echipajul le poate oferi ceremonia de botez pentru primul zbor cu balonul cu aer cald și poate să le ofere chiar și o diplomă.

Loredana și Peter Hurley | Sursa foto: Maramureș Balloon Fiesta

La zborurile ancorate sau captive balonul se ridică la aproximativ 20 – 30 de metri de la pământ, fiind ținut la sol cu frânghii. Acestea sunt de altfel și cele mai apreciate, atât de copii, cât și de adulți, și durează aproximativ zece minute. Nu există de altfel limită de vârstă pentru zboruri ancorate, deoarece se fac în condiții de deplină siguranță. Chiar dacă balonul nu plutește dus de vânt, se poate trăi senzația zborului cu balonul.

În 2019, momentul culminant al fiestei baloanelor de la Maramureș va fi în penultima zi când se va desfășura spectacolul de night-glow, o celebrare a zborului cu balonul. Are loc între Rogoz și Lăpuș, în ziua de vineri, 11 octombrie, de la ora 19. Baloanele vor fi umflate ca atunci când se pregătesc de zbor, însă nu se vor înălța, vor rămâne jos și vor fi luminate. Noaptea, acestea strălucesc senzațional, asemeni lampioanelor, însă de dimensiuni impresionante, făcând un spectacol feeric.

Cei care nu au mașini și vor să ajungă la festival au curse regulate din Baia Mare la Târgu Lăpuș, o călătorie de o oră. Din Cluj-Napoca la Târgu Lăpuș sunt două ore de mers, prin urmare noul loc al festivalului este mai aproape cu o oră de Cluj-Napoca. Din Târgu Lăpuș sunt câțiva kilometri până unde se desfășoară festivalul, între Rogoz și Lăpuș.

Zbor deasupra Maramureșului la ediția din 2013 | Fotografie: Mira Kaliani

În zilele de festival sunt diminețile acelea magice, încă neeliberate de întunericul nopții, câmpul acoperit de rouă e plin de baloanele pregătite să-și ia zborul, sunetul arzătoarelor, forfota, entuziasmul echipelor, al piloților care fac minuni cu aceste aparate de zbor, apoi dansul baloanelor în aer, părând pictate pe cer… e o lume fantastică, plină de bucurie.” – Loredana Hurley

Fotografie cover: Diana Cherecheș

*Toate fotografiile incluse în material și realizate de Diana Cherecheș și Kinga Kalmár sunt de la ediția din 2018 a festivalului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.