Site icon Editia de Dimineata

Bucureștiul de odinioară. Cum arată cea mai veche casă din Capitală

Descopera.ro

Bucureștiul este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, care abundă de stiluri arhitecturale diferite. De cele mai multe ori, clădirile orașului ascund cele mai interesante povești, care colorează istoria contemporană a acestuia.

Una dintre ele se referă și la povestea celei mai vechi case din oraș. Casa Melik a rămas intactă până în ziele noastre și este locuibilă. Aceasta a fost construită în a doua jumătate a secolului al 18-lea, între anii 1750-1760. Cu toate acetea, nu se cunoaște cu certitudine cine a fost primul proprietar.

 

Casa-Melik- Sursă foto: EuropaFM.ro

Casa Melik, devenită Muzeul Național Theodor Pallady, este situată pe strada Spatarului nr. 22, în zona Armenească din Capitală, fiind atestată drept cea mai veche locuință civilă din București.

Interiorul casei abundă de artă și obiecte de colecție de la mobilier până la tablourile expuse. Construcția găzduiește colecția de artă Serafina și Gheorghe Răuț, dar și Muzeul Theodor Pallady. Însă, nu doar aceste elemente artistice o transformă într-un monument istoric, ci și zidurile ei, între care s-a consumat o poveste de peste 250 de ani.

Construită, iniţial, pentru un mare dregător din Ţara Românească, aceasta a fost cumpărată cu 1.400 de taleri de negustorul armean Kevorc Nazaretian, în 1815.  Acesta împreună cu soția au locuit aici începând cu 1822.

Casa poartă în momentul de față numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susținător al acțiunilor revoluționare de la 1848 și autor al lucrarii „L’Orient devant L’Occident”, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.

Cea mai recentă renovare a proiectului din centrul Bucureștiului a avut loc în anul 2009. Muzeul Theodor Pallady s-a redeschis, astfel, după aproximativ șase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare și de restaurare a operelor de artă.

Sursă foto: wall-street.ro

 

 

Exit mobile version