7 ianuarie 2023, 18:56

Bucuria de a explora. 13 muzee din Europa special concepute pentru copii

„Cei mai mulți dintre vizitatori au fost ferecați de ghidurile lor audio, uitându-se doar la ceea ce căștile lor micuțe le spuneau că merită văzut.” – Dara Horn, The World to Come

În Europa, există sute și sute de muzee, de toate dimensiunile, vârstele, felurile. Despre cele pentru copii va fi vorba aici. Vizitele la acele muzee ce oferă experiențe ar putea să fie pentru oricine o provocare a minții, a curiozității.

Dorința de a învăța la cei mici, spun studiile, vine din bucuria de a explora. Muzeele create special pentru copii sunt locuri numai bune de explorat.

O listă cu 13 dintre cele mai interesante muzee din Europa destinate copiilor, recomandate de Rețeaua Europeană a Muzeelor.

Tropenmuseum Junior, Amsterdam, Olanda | Sursa: NU.nl

Tropenmuseum Junior, Amsterdam, Olanda | Sursa: NU.nl

Tropenmuseum Junior, Amsterdam, Olanda

Acesta este de altfel și unul dintre cele mai vechi muzee din Europa ce a fost conceput special pentru copii. A fost fondat în anul 1975, în Amsterdam, Olanda.

Muzeul a dezvoltat și o metodă specială de învățare prin prezentarea unor serii de expoziții interactive adresate unor grupuri variate, în special pentru copii între șase și 13 ani.

La fiecare doi ani și jumătate muzeul creează o nouă expoziție, oferind celor mici experiențe captivante cu scopul de a le spori curiozitatea față de culturi diferite.

Eureka!, Halifax, UK | Sursa: Yorkshire

Eureka!, Halifax, UK | Sursa: Yorkshire

 Eureka!, Halifax, UK

Un muzeu interactiv în care conceptul este de a învăța prin joc. Muzeul este destinat copiilor până la vârsta de 11 ani, iar accesul adulților nu este posibil fără un acord obținut în prealabil de la un reprezentant al muzeului.

Muzeul și centrul științific NEMO, Amsterdam, Olanda | Sursa: NEMO Science Museum

Muzeul și centrul științific NEMO, Amsterdam, Olanda | Sursa: NEMO Science Museum

Muzeul și Centrul științific NEMO, Amsterdam, Olanda

Într-o clădire imensă, în formă de vapor, cinci etaje sunt pregătite pentru familii dornice să descopere cât de fascinantă este lumea științei și a tehnologiei.

Centrul științific NEMO colaborează cu Universitatea din Amsterdam și cu multe alte instituții științifice pentru a oferi publicului cele mai interesante concepte din domeniu.

Pe lângă expoziții și workshop-uri vizitatorii pot încerca diferite experimente. Interactivitatea este ceea ce îi atrage cel mai mult pe copii, aceștia având ocazia să învețe și să experimenteze tot felul de lucruri noi, prin elemente vizuale și multimedia.

V&A Museum of Childhood, Londra, UK | Sursa: The Nudge

V&A Museum of Childhood, Londra, UK | Sursa: The Nudge

V&A Museum of Childhood, Londra, UK

Sau muzeul copilăriei. Acesta este parte din Victoria and Albert Museum, deseori abreviat V&A Museum. După cum se poate ușor înțelege e un muzeu dedicat în întregime lumii copilăriei.

Bogata colecție de obiecte prezintă îmbrăcăminte, jucării, mobilier ce-i permite vizitatorului să descopere cum era viața copiilor din secolul al XVII-lea și până în zilele noastre. De asemenea, în mod special în perioada verilor, în muzeu au loc diferite ateliere creative pentru copii.

ZOOM Kindermuseum, Viena, Austria | Sursa: MQW

ZOOM Kindermuseum, Viena, Austria | Sursa: MQW

Muzeul copiilor – ZOOM Kindermuseum, Viena, Austria

Expoziții, zone de joacă, ateliere, studio de animație – unde pot fi vizionate filmulețe produse chiar de copii –, programe de educare științifică – de toate se organizează la acest Muzeu al copiilor din capitala Austriei.

Deviza: jocul este în mijlocul învățării, prin urmare atinge, miroase, joacă-te și pune cât mai multe întrebări. Mai mult, cei mici se pot îmbrăca în costume de epocă, așa cum se foloseau de casa imperială habsburgică.

Musée des Arts Forains, Paris, Franța | Sursa: Sortir à Paris

Musée des Arts Forains, Paris, Franța | Sursa: Sortir à Paris

Musée des Arts Forains, Paris, Franța

Acesta e muzeu privat, deschis publicului din 1996 de un actor și comerciant de antichități. Există o colecția permanentă și una temporară, toate obiectele expuse fiind din colecția fondatorului, tocmai de aceea mai este cunoscut cu numele Colecția Jean-Paul Favand.

Colecția include, printre altele, carusele, biciclete vechi de o sută de ani, biliard japonez și multe alte obiecte ce îi vor încânta pe cei mici.

Muzeul Zeeuws, Middelburg, Țările de Jos | Sursa: VVV Zealand

Muzeul Zeeuws, Middelburg, Țările de Jos | Sursa: VVV Zealand

Muzeul Zeeuws, Middelburg, Țările de Jos

Muzeul din orașul olandez Middelburg prezintă cea mai mare colecție din lume a moștenirii provinciei Zeelanda a cărei capitală este acest oraș.

Cele mai de seamă exponate sunt faimoasele tapiserii din secolul al XVI-lea, colecții deosebite de argintărie și picturi, o impresionantă gamă de costume tradiționale din zonă și o serie de lucrări de artă din vest și est.

Pe lângă exponatele principale, muzeul organizează numeroase expoziții tematice, oferă tururi video ghidate și programe și activități speciale pentru copii.

Frida & freD, Graz, Austria | Sursa: Hello Familiii

Frida & freD, Graz, Austria | Sursa: Hello Familiii

Frida & freD, Graz, Austria

Este o casă unde sunt prezentate expoziții, spectacole teatrale și diferite programe, toate destinate copiilor între trei și 12 ani. Scopul celor de la Frida & freD este de a da posibilitatea copiilor să învețe și să descopere diversitatea lumii și să o înțeleagă mai bine în toată complexitatea ei.

Cu un motto sugestiv, hands on – minds on, expozițiile de aici pun accent pe contactul mâinilor cu ecrane. Copiii care merg la acest muzeu inedit au oportunitatea de a explora cu toate simțurile și fără limită de timp.

The Roald Dahl Museum and Story Centre, Great Missenden, UK | Sursa: Visit Buckinghamshire

The Roald Dahl Museum and Story Centre, Great Missenden, UK | Sursa: Visit Buckinghamshire

The Roald Dahl Museum and Story Centre, Great Missenden, UK

Acest muzeu se află în Aylesbury, Buckinghamshire (Bucks), o așezare unde cunoscutul autor britanic pentru copii Roald Dahl a trăit și a scris vreme de 36 de ani. Muzeul se adresează copiilor cu vârste între șase și 12 ani și prezintă trei galerii interactive.

Muzeul folosește personaje și teme din cărțile lui Roald Dahl iar cei mici sunt invitați să privească, să asculte și să se implice în diferite activități interactive cu scopul de a afla despre poveștile din spatele poveștilor.

Computerspielemuseum, Berlin, Germania | Sursa: Trip Advisor

Computerspielemuseum, Berlin, Germania | Sursa: Trip Advisor

Computerspielemuseum, Berlin, Germania

Acesta este primul muzeu din Europa dedicat lumii video și a jocurilor pe calculator. Peste 300 de jocuri, clasice și noi, pentru cei pasionați de a face o călătorie distractivă.

Vilnius Toys' Museum, Vilnius, Lituania | Sursa: Inspirock

Vilnius Toys’ Museum, Vilnius, Lituania | Sursa: Inspirock

Vilnius Toys’ Museum, Vilnius, Lituania

În Centrul istoric al orașului, se află acest muzeu pentru copii, primul de acest gen din Lituania. În zone diferite, sunt expuse jucării din secolele al XIX-lea și al XX-lea, dar și din zilele noastre. Unele obiecte expuse au fost refăcute după cele originale, însă multe sunt originale.

Seven Stories, Newcastle upon Tyne, Anglia | Sursa: TripAdvisor.co.uk

Seven Stories, Newcastle upon Tyne, Anglia | Sursa: TripAdvisor.co.uk

Seven Stories, Newcastle upon Tyne, Anglia

Un muzeu dedicat literaturii pentru copii, singurul de acest gen din UK și unul dintre puținele muzee de acest gen din lume.

Expoziția urmărește să-i facă pe copii să intre în lumea cărților și a poveștilor, încurajând explorarea și stimulând imaginația creativă a celor mici.

 

Muzeul Căilor Ferate Române, București, România | Credit foto: Mira Kaliani

Muzeul Căilor Ferate Române, București, România

Inaugurat de regele Carol al II-lea în 1939, muzeul a adunat de atunci numeroase exponate interesante și s-a îmbogățit cu cea mai mare dioramă feroviară din țară – aceasta are 14 metri în lungime și patru metri în lățime.

Trenulețe de toate felurile circulă pe această dioramă, se schimbă macazuri, se aud semnale de tren, este o forfotă agreabilă la care stai și te uiți până uiți de tine și realizezi apoi că această dioramă este singurul loc din România unde trenurile merg șnur.

E un muzeu și pentru adulți, și pentru copiii – în fața acestei diorame cu stații, gări, poduri, tuneluri, viaducte peisaje, toți vor uita de timp și în mod special de cel prezent.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol