Site icon Editia de Dimineata

Bulgaria contează și anul acesta pe turiștii din România

Ministerul Turismului de la Sofia estimează că se vor înregistra cel putin 4,5 milioane de rezervări turistice și un sezon mai bun față de vara lui 2022, ceea ce va aduce Bulgariei venituri de cel puțin 4,5 miliarde de leva (aproximativ 2,25 miliarde de euro -n.r.), estimează experții din domeniu, transmite 24Chasa.

În mod tradițional, majoritatea bulgarilor vor alege sejur cu cazare – peste 2 milioane de turiști, sunt bune și previziunile legate de turiștii de pe piața românească – peste 600 000. Deosebit de favorabil evoluează și situația de pe piețele polonă și germană, a arătat Ministerul Turismului.

Se așteaptă un interes mare și din Marea Britanie (peste 150.000 de turiști), la fel și din Cehia. “Așteptările noastre pentru vară sunt destul de optimiste și avem motive pentru asta, pentru că vara trecută am încheiat cu 4,4 milioane de rezervări, iar astfel ne apropiem de anul 2019, adică înainte de COVID, care a avut peste 4,6 milioane de rezervări”, a spus, într-un interviu pentru BTA, ministrul adjunct al Turismului de la Sofia, Irena Gheorghieva.

Ea a anunțat că Bulgaria vrea acum să ajungă la rezervările de anul trecut, chiar să le depășească, iar dacă vor fi bune și rezervările last-minute, se va depăși chiar și numărul de 4,6 milioane de rezervări din 2019. “Aceste așteptări se bazează pe zborurile programate pe aeroporturile de pe litoralul bulgăresc, pentru că în acest moment există o creștere de 18,5% a zborurilor planificate din Germania pe aeroporturile din Varna și Burgas”, a spus Gheorghieva în interviu.

Se așteaptă ca bulgarii să reprezinte din nou cel mai mare număr de turiști, vor fi mai multe vizite și din România, care e deosebit de activă privind rezervările last-minute, există așteptări similare și pentru piața poloneză.

70% din turismul bulgăresc este concentrat pe litoral, 75% în lunile de vară.
În 2022, turiștii din România au fost pe primul loc, circa 700.000. Înainte de pandemia de COVID-19, primul loc era ocupat de cei din Germania, dar în 2023 sunt estimări că din România vor veni peste 750.000, estimează prof. Stoian Marinov, președintele Camerei de Comerț din Varna și decanul Facultății de Management (Departamentul Turism) de la Universitatea de Economie.
Într-o conferință de presă organizată de Club Magellan și Hello Holidays la Universitate, acesta a mai explicat și care sunt motivele pentru care turiștii români aleg Bulgaria ca destinație: distanța mică, condițiile de cazare de calitate, piscine, spa, mâncarea la un raport preț/calitate bun, pachetele all inclusive.
Exit mobile version