Site icon Editia de Dimineata

Bullying-ul, fenomen răspândit în România. Ce măsuri de combatere s-au luat

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că România se află pe locul 3 dintr-un număr de 42 de țări care se confruntă cu bullyingul în școli.

Conform raportului, dintre cei 1.300.000 de copii care aparţin ciclurilor gimnazial şi liceal 400.000 sunt excluşi din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliţi în public, 390.000 sunt ameninţaţi cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuţi în mod repetat de către colegii lor.

Sentimentele de frică și umilință pe care le simt elevii care trec prin această situație, le provoacă acestora lipsă de încredere, stimă de sine, anxietate, vinovăţie ori retragere socială .

După publicarea raportului, Parlamentul României a adoptat noi reglementări care interzic comportamentele de tip bullying în școli. În acest sens, bullying-ul fiind definit ca: „acea acţiune sau serie de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, menite să provoace disconfort fizic şi/sau suferinţă emoţională, care implică un dezechilibru de putere între agresor şi victimă, care se manifestă în mod repetat şi care are ca finalitate crearea unei atmosfere ostile, umilitoare, discriminatorii sau ofensatoare la adresa victimei”, scrie CSID.

Pentru a preveni și a informa despre pericolul acestui fenomen, Organizația Salvați Copiii lansează o campanie de conștientizare, deoarece organismele din unitățile de învățământ care ar trebui să se ocupe, nu funcționează și nu se implică în protejarea elevilor.

Exit mobile version