5 ianuarie 2023, 18:44

Bunul și darnicul Nicolae – Tradiții pentru ziua de 6 decembrie

Se povestește că, în vremuri îndepărtate, trăia un om amărât care avea trei fete. Pentru a se putea mărita, acestea aveau nevoie de zestre. Cu cât era zestrea mai mare, cu atât șansele de a găsi un bărbat bun creșteau. Fără zestre, nici măcar nu puteau cuteza să se gândească la căsătorie și soarta lor era pecetluită, urmând o viață în sărăcie și tristețe. Când fata cea mare era la vârsta potrivită de a se cununa, într-un mod ce a rămas învăluit în mister, în casa sărmanului om a apărut într-o dimineață o pungă plină cu aur care îi asigura fetei zestrea necesară pentru măritiș.

Un alt săculeț cu aur a apărut miraculos, la vremea potrivită, și pentru cea de-a doua fată. Când a venit timpul și celei mici, tatăl fetei s-a pus nopțile la pândă să afle cine e binefăcătorul. Într-o noapte, l-a văzut pe Nicolae, atunci episcop, cum s-a furișat și a aruncat punga cu aur printr-o fereastră deschisă. Aceasta a căzut în ghetele așezate lângă foc pentru a se usca. Se spune că Nicolae i-a cerut atunci omului să păstreze secretul. Acesta i-a mulțumit, însă nu a putut să nu povestească și altora acest gest de generozitate. În timp, vestea s-a răspândit și toți care primeau pe neașteptate un cadou îi mulțumeau sfântului Nicolae pentru el.

Sfântul Nicolae

Nicolae cel real

Nicolae nu este însă doar un personaj de legendă, el a existat cu adevărat. A fost grec, născut într-o familie bogată, la sfârșitul secolului al III-lea, în Patara, în acea vreme o zonă din Grecia, parte a Imperiului Roman. Acum, regiunea este în Turcia.

Părinții lui au murit când el era încă tânăr. Crescut în credință, după moartea părinților, a făcut ceea ce a simțit că trebuie să facă. Și-a folosit toată averea pentru a-i ajuta pe cei aflați în sărăcie, pe cei bolnavi, suferinzi, neajutorați. A ajuns episcop de Myra (sau Mira) și a devenit cunoscut în toată provincia pentru bunătatea și blândețea lui.

A murit în 6 decembrie în anul 343 în vechiul oraș grecesc Myra, acum în Turcia. Aici se află și biserica sfântul Nicolae din Myra, prima întemeiată în secolul al VI-lea, unde este și mormântul sfântului. Biserica actuală a rămas în mare așa cum era în secolul al VIII-lea, iar la începutul secolului al XI-lea a fost restaurată și i s-a adăugat și o mănăstire.

Protector al corăbierilor

În Legenda Aurea, sunt prezentate viețile mai multor sfinți, printre care și cea a lui Nicolae din Myra. În carte, se spune că, în timpul împăratului Dioclețian, care a persecutat creștini fără milă, Nicolae din Myra a fost exilat și încarcerat. Tot el a mers la împăratul Constantin și a obținut pentru locuitorii din Myra o reducere a impozitelor.

Ziua de 6 decembrie este dedicată sfântului Nicolae, cel numit Făcătorul de minuni. El este protectorul celor nevoiași, al copiilor, marinarilor, dar și al celor care sunt victime ale unor judecăți nedrepte. Tot el ajută femeile rămase văduve, copiii fără părinți, dar și fetele sărace ca să-și găsească soți buni.

Personaj de poveste

Poveștile din jurul sfântului Nicolae au început să circule încă din timpul vieții acestuia și s-au răspândit peste tot după ce marinarii l-au numit sfântul lor patron. Aceștia navigau de-a lungul porturilor în diferite locuri și povesteau despre Nicolae din Myra cel bun și darnic. Cum poveștile erau spuse apoi mai departe, uneori mai erau adăugate detalii miraculoase și imaginare, și astfel s-au țesut legende. Toate aveau rostul de a arăta firea acestui om plin de iubire, compasiune, înțelegere.

Daruri de la moș Nicolae

Legendele despre Nicolae au dus la tradiția darurilor din noaptea de 6 decembrie, ziua când a murit. Și a apărut personajul care aduce daruri copiilor cuminți și ascultători, numit moș Nicolae. Trăsăturile episcopului Nicolae, cunoscut pentru generozitate, un om iubit și venerat în timpul vieții, au inspirat și personajul lui moș Crăciun.

Tradiții de sfântul Nicolae

În ziua de sfântul Nicolae, există tradiția să se aducă în casă și să se pună lângă icoane crenguțe de la pomi fructiferi. Dacă acestea vor înflori până când anul se sfârșește, se spune că e un semn bun, pentru că anul ce urmează va fi unul aducător de roade și împliniri pe toate planurile.

În unele sate, se mai păstrează obiceiul cetelor – de exemplu, în satele din Mărginimea Sibiului, feciorii se organizează în cete care merg apoi prin tot satul să colinde de Crăciun și să facă urări de bine în prag de An Nou. În seara sfântului Nicolae, feciorii se împart în cete și fiecare ceată își alege apoi o gazdă unde se vor întâlni apoi regulat și vor face repetițiile.

Când ninge de sfântul Nicolae | Sursa foto: JOE.ie

Bunicii spuneau, așa cum au auzit și ei de la bunicii lor, că iarna adevărată începe de sfântul Nicolae, când moșul își scutură din ceruri cărunta barbă și pe pământ cad atunci fulgi de nea. Dacă nu se întâmplă asta, atunci fără îndoială că moș Nicolae e din nou tânăr.

Cunoscut din timpul vieții ca un om mărinimos, oricând dispus să sară în ajutorul celor care erau în situații dificile, în memoria sfântului Nicolae ziua de 6 decembrie a devenit în multe locuri din Europa, începând cu secolul al XII-lea, ziua darurilor.

A devenit tradiție ca în seara de 5 decembrie, copiii să-și curețe frumos ghetuțele, să le lase lângă fereastră, pentru că, în noaptea ce urmează, vine Moș Nicolae. Sigur că moșul știe cine a fost cuminte și cine nu, chiar dacă are atâția copii pe la care trebuie să ajungă. El le cunoaște dorințele și nu poate fi păcălit de cei care nu au fost ascultători – de-a lungul întregului an, trece peste tot, se uită pe ferestre și vede imediat cine își face temele și cine este cuminte.

Cei cuminți primesc dulciuri, turtă dulce, ciocolată, bomboane, mici jucării, chiar și bănuți. Cei care nu și-au ascultat părinții și bunicii vor găsi o nuielușă care să le amintească de purtarea lor și să se îndrepte, pentru ca anul următor și ghetuțele lor să fie încărcate cu darurile lui moș Nicolae.

Moș Nicolae vs. Moș Crăciun

Tot în tradiția populară, se spune că în noaptea sfântului Nicolae (la fel este și în noaptea de Crăciun) se deschid cerurile și fiecare om îl va putea zări o clipă, în dreapta Domnului, pe sfântul Nicolae.

Cu toate că moș Nicolae și moș Crăciun, acești moși din decembrie care vin cu daruri, au fost adaptați după caracterul lui Nicolae din Mira, între cele două personaje sunt și diferențe. Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, pe calea aerului, tocmai de la Polul Nord, în timp ce, în tradiția vestică, moș Nicolae merge pe pământ pentru a se îngriji de toți cei care au nevoie de ajutorul lui, săraci și orfani, dar și corăbieri. În tradiția românească, el umblă pe un cal alb.

Moș Crăciun este așteptat o dată pe an, apare în Ajunul Crăciunului și aduce daruri pentru copii; moș Nicolae e parte din lumea sfinților, prin urmare poate fi oricând acolo unde e nevoie de el. Moș Crăciun are o soție care îl ajută, este bun și vine mai ales pentru copii; moș Nicolae este singur, dar, spune lumea, este totuși mai bun, pentru că el, ca sfânt, se poate îngriji tot timpul anului de cei care îi cer ajutorul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol