17 iunie 2021, 10:54

Cafea, martini, femei. Bărbatul pentru care lumea nu e de ajuns

Scurt, neromantic, anglo-saxon și totuși foarte masculin. E vorba de un nume. Al unui american, specialist în ornitologie, nume ce l-a făcut celebru, dar nu neapărat pe el, ci mult mai mult pe personajul fictiv care i-a împrumutat acel nume „scurt, neromantic, anglo-saxon și totuși foarte masculin” și l-a purtat în toată lumea.

Ian Fleming, autorul seriei James Bond | Sursa: flemingsbond

Ian Fleming, autorul seriei James Bond | Sursa: flemingsbond

În timp ce Ian Fleming, un englez pasionat de păsări, răsfoia o carte cu acest subiect, i-a atras atenția numele unui ornitolog american. Era un nume cât se poate de obișnuit, plictisitor chiar, mărturisea la un moment dat scriitorul, și exact asta căuta, un nume cât se poate de „lumesc”. I-a cerut ornitologului respectiv permisiunea să-i împrumute numele pentru un personaj dintr-o carte, a obținut-o și astfel s-a născut James Bond, devenit agent la 38 de ani.

Tatăl personajului inventat de Fleming a fost scoțian, mama lui – elvețiancă. Nu i-a cunoscut bine, fiindcă părinții i-au murit când el avea 11 ani. S-a născut în Germania, a fost crescut de o mătușă în Anglia și Scoția, a studiat la Colegiul Fettes din Edinburgh, după ce a fost dat afară de la Eton, și a fost recrutat în Marina Regală.

Motto-ul familiei lui era „Lumea nu e de ajuns”.

Sean Connery în rolul James Bond | Sursa: Breaking Geek

Sean Connery în rolul James Bond | Sursa: Breaking Geek

Bond. James Bond. Agentul 007. Personaj creat de scriitorul britanic Ian Fleming și căruia i-a dat, zic unii, unele dintre obiceiurile și gusturile lui. Și Fleming, la fel ca personajul lui, alegea întotdeauna cafea în loc de ceai, fuma din greu – Bond ajungea la 70 de țigări pe zi, Fleming, până la 80 –, iubea femeile, cerea ca băutura lui preferată, martini, să fie „shaken, not stirred”, adică scuturată, nu agitată. Ceea ce, zic experții, dăuna băuturii. Unii au calculat și asta: 3/4 dintre femeile cu care s-a culcat Bond au încercat să-l omoare.

David Niven în rolul James Bond | Sursa: imdb

David Niven în rolul James Bond | Sursa: imdb

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Fleming a fost angajat ca ofițer la Divizia de Informații Navale, fiind implicat în mai multe operațiuni, printre care și cea numită Goldeneye. Această perioadă de război în care a lucrat ca ofițer și cariera lui ca jurnalist i-au furnizat detaliile și profunzimea romanelor din seria Bond.

Primul roman cu James Bond a fost Casino Royale, în 1952. A avut un succes extraordinar în Marea Britanie, fiind nevoie de trei ediții pentru a acoperi cererea.

Fleming, mare fumător și băutor, a murit în urma unor probleme cardiace la 56 de ani, în 1964. Două dintre cărțile lui despre Bond au apărut postum. Din 1952, când a publicat prima carte, și până în 1966, Fleming a scris și publicat 11 romane din seria James Bond și două colecții de povestiri scurte. După moartea lui Fleming, James Bond a apărut în cărțile mai multor scriitori.

George Lazenby în rolul James Bond | Sursa: Moviefone

George Lazenby în rolul James Bond | Sursa: Moviefone

Bond este un agent secret britanic ce lucrează pentru Secret Intelligence Service sau MI6, serviciul de informații externe a Marii Britanii. Numele de cod: 007.

Din 1962, an în care a fost lansat ‘Dr. No’, primul film din seria Bond, și până la ‘Spectre’, în 2015, au fost în total 26 de producții cinematografice în care a apărut agentul Bond. Tot ca statistică, în primele 24 de filme, James Bond a ucis 352 de oameni (recordul e deținut de Bond jucat de Pierce Brosnen, cu 135 de oameni uciși) și s-a culcat cu 52 de femei.

Roger Moore în rolul James Bond | Sursa: classiq

Roger Moore în rolul James Bond | Sursa: classiq

Bond a fost jucat de șapte actori, primul Bond fiind Sean Connery, urmat de David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig. Apropo de Sean Connery… Producătorul și regizorul George Lucas a găsit inspirație pentru personajul creat de el, Indiana Jones, în timp ce l-a văzut pe Sean Connery în rolul Bond. În 1989, când Connery a apărut în ‘Ultima cruciadă’, Lucas a spus: „Cine altcineva decât Bond ar fi meritat mai mult să-l joace pe tatăl lui Indiana Jones!”

De-a lungul anilor, s-au adunat zeci de întâmplări despre actorii care l-au interpretat pe Bond. Roger Moore a jucat în șapte filme Bond și a fost dublat în fiecare scenă în care apare fugind, deoarece simțea că arată cam nătâng când aleargă. Mai mult, în realitate suferea de o teamă față de arme, frică ce venea din copilărie, când fratele lui l-a împușcat în picior cu o pușcă cu aer comprimat.

Timothy Dalton în rolul James Bond | Sursa: Oracle Time

Timothy Dalton în rolul James Bond | Sursa: Oracle Time

În Quantum of Solace (007: Partea lui de consolare), Daniel Craig a refuzat în câteva scene să mai fumeze, deși așa cerea scenariul. „Fleming a făcut un Bond care fumează 60 de țigări pe zi. Nu pot să fac asta și pe urmă să alerg pe drum doi kilometri și jumătate – pur și simplu nu se leagă”, a spus actorul britanic, cunoscut în special pentru rolul Bond avut în patru filme.

Au fost însă o mulțime de alți actori faimoși dornici să intre în pielea lui Bond, mulți luați în considerare, dar din diferite motive nu au fost aleși sau ei au refuzat. Printre ei, Cary Grant, Patrick McGoohan (cred că ar fi fost un Bond fermecător!), Christopher Lee, Burt Reynolds și Clint Eastwood (ambii spuneau că Bond ar trebui să fie jucat de un actor britanic!), Mel Gibson, Sam Neill, Gerard Butler (într-un interviu apărut în august 2019, actorul a spus că acum este prea bătrân pentru a mai fi James Bond), Sean Bean.

Pierce Brosnan în rolul James Bond | Sursa: Joe.ie

Pierce Brosnan în rolul James Bond | Sursa: Joe.ie

Liam Neeson, un alt actor căruia, prin anul 1994, i s-a propus să-l joace pe Bond, a refuzat, motivând atunci că nu este interesat să joace în filme de acțiune. După ani, într-un interviu a mărturisit: „Acum vreo 18 sau 19 ani, prietena mea de atunci care a devenit soția mea mi-a zis «Dacă îl vei juca pe James Bond, nu o să ne căsătorim». A trebuit să iau asta în serios, chiar am vrut să mă însor cu ea”. Cea care i-a spus că nu-l vrea în rolul Bond a fost Natasha Richardson cu care s-a căsătorit în acel an.

Într-un interviu publicat în Life Magazine în 1961, președintele John Fitzgerald Kennedy a mărturisit că una dintre cărțile lui preferate este From Russia, With Love (Din Rusia, cu dragoste), publicată în 1957. Imediat după apariția interviului, vânzările au explodat și următorul film Bond făcut a fost From Russia, With Love. Filmul a avut premiera la Londra în 10 octombrie 1963. Acesta a fost și ultimul film văzut de președintele Kennedy. L-a urmărit la Casa Alba în 20 noiembrie 1963 și după două zile a fost asasinat în Dallas.

Daniel Craig în rolul James Bond | Sursa: Moviefone

Daniel Craig în rolul James Bond | Sursa: Moviefone

În 10 august 1977, Elvis Presley a văzut The Spy Who Loved Me, cel de-al zecelea film din seria James Bond. A fost ultimul film pe care l-a văzut. După șase zile a murit, la vârsta de 42 de ani.

În 1999, când au aflat că filmările la The World Is Not Enough vor fi făcute în apropierea de sediul central al MI6, au încercat să le oprească, motivând probleme de securitate. Totuși, Robin Cook, secretar de externe atunci, le-a permis în cele din urmă să filmeze. „După tot ce a făcut Bond pentru Marea Britanie, am putea face și noi cel puțin asta pentru Bond”, a spus el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.