Site icon Editia de Dimineata

Cafeaua scade riscul de cancer la prostată

[Sursă imagine: grancolombiatours.com]

Cercetătorii au descoperit că un consum mai mare de cafea este în mod semnificativ asociat cu un risc redus de cancer de prostată, scrie Science Focus.

Pentru studiul publicat în revista științifică BMJ Open, autorii Xiaonan Chen, Yiqiao Zhao, Zijia Taoși Kefeng Wang au examinat date din 16 cercetări din perioada 1989 – 2019. Studiile incluse au analizat date de la mai mult de un milion de bărbați din America de Nord, Europa și Japonia. Datele au inclus informații despre aproape 58.000 de bărbați care aveau cancer de prostată.

Cafeaua este corelată cu stilul de viață

Echipa de la Spitalul Shengjing al Universității de Medicină din China a descoperit că bărbații care beau câteva cești de cafea pe zi aveau un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu cei cu nivelurile de consum cele mai scăzute. Fiecare ceașcă zilnică suplimentară a fost asociată cu o reducere a riscului cu 1%.

Cei considerați că au cel mai mare consum par să aibă o reducere a riscului de cancer de prostată de 9%.

Autorii subliniază că licoarea cafenie îmbunătățește metabolismul glucozei, are efecte antiinflamatorii și antioxidante și afectează nivelurile hormonilor sexuali, toate acestea putând influența negativ inițierea, dezvoltarea și progresia cancerului de prostată.

Studiile evaluate au fost ajustate pentru alte influențe asupra riscului de cancer de prostată legate de consumul de cafea, cum ar fi activitatea fizică și dieta sănătoasă.

Autorii afirmă că rezultatele lor ar trebui interpretate cu precauție, ca urmare a diferitelor metode utilizate în cele 16 studii.

Exit mobile version