Site icon Editia de Dimineata

Călătoria în spațiu schimbă ADN-ul uman. Experimentul făcut de NASA pe doi astronauți gemeni

sursa: nasa.gov

Fiecare călătorie ne îmbogăţeşte şi, poate, ne schimbă puţin. Diversele condiţii climatice și ceea ce consumăm zilnic îşi pun amprenta asupra noastră. Puţini însă îşi imaginau că o călătorie în spațiu poate avea influenţe asupra ADN-ului uman.

După ce a petrecut aproape un an de zile în spaţiu, astronautul Scott Kelly s-a reîntors pe Pământ, unde, în urma analizelor medicale ce i-au fost făcute, s-a ajuns la concluzia că ADN-ul acestuia a suferit mici modificări comparativ cu ADN-ul fratelui său geamăn Mark Kelly, care a rămas pe Pământ în acestă perioadă, potrivit sciencedaily.com.

Pentru a se putea studia modificările generate de permanenţa în spaţiu au fost aleși doi gemeni identici: Scott şi Mark Kelly. Amândoi sunt astronauţi NASA, însă pentru realizarea acestui studiu doar Scott a părăsit Terra cu destinaţia ISS (International Space Station – Stația Spațială Internațională), unde a petrecut 340 de zile. Pentru a înţelege modul în care corpul este afectat de imponderabilitate, cercetătorii NASA  au început să-i studieze pe gemeni în momentul în care Scott se afla în spaţiu. Astfel, principalele schimbări descoperite în ADN-ul celor doi astronauți sunt legate de grupurile de metil. Acestea au apărut în secvenţe care au schimbat activitatea segmentelor de ADN – în cazul lui Scott au crescut, în timp ce ale lui Mark au rămas la fel.

sursa: fikrinizolsun.com

În investigaţiile biochimice s-a observat, de asemenea că există un declin în dezvoltarea oaselor, în a doua jumătate a misiunii lui Scott. Imediat după aterizare, cercetătorii au dezvăluit că există o creştere a inflamaţiei. Hormonul IGF-1, care este implicat în sănătatea oaselor şi a ţesutului muscular a crescut pe durata misiunii.

Cercetătorii mai au de efectuat câteva teste pe cei doi astronauți, însă descoperirile făcute de aceștia până în prezent sunt inovatoare. Aceste studii vor fi integrate într-o lucrare care are miza de a proteja astronauţii de eventualele probleme şi de a asigura că aceştia îşi vor desfăşura misiunile într-un mod eficient.

 

Exit mobile version