Site icon Editia de Dimineata

Călătorie de vis de la Roma la Brindisi, pe Via Appia

Acum aproape 2000 de ani, atunci când romanii își considerau capitala nu numai leagănul imperiului lor, ci și al lumii civilizate, motto-ul perioadei era: Toate drumurile duc la Roma. Marea Mediterană era un lac roman, părți întinse din Europa erau conduse de aici, iar drumurile militare asigurau infrastructura necesară. Probabil cel mai cunoscut dintre aceste drumuri antice este Via Appia Antica.

Via Appia Antica
sursa: historyhiker.com

Din splendoarea și măreția Romei Antice au rămas puține lucruri, însă ceea ce a rămas este impresionant: Colosseum-ul, Panteonul, Arcul lui Titus, Forumul Roman, Capitoliul și Termele lui Caracalla.

Pe de altă parte, Roma modernă este definită de dorința neîncetată a Papilor de a construi biserici magnifice, palate și piețe, folosind cei mai buni arhitecți ai acelor timpurilor. Conducătorii Bisericii Catolice au fost foarte activi în perioada renascentistă și în cea barocă. Piața Sfântul Petru și Catedrala Sfântul Petru au rămas până în ziua de astăzi centrul lumii creștine catolice.

Via Appia începe de la Poarta Sebastiano de astăzi și inițial se întindea până la Capua, însă drumul a fost apoi extins trecând pe lângă Benevento și Taranto, până la Brindisi în 190 î.Hr. Apoi, în jurul anului 113 d.Hr., împăratul Traian a mai adăugat un drum auxiliar prin Bari.

Arhiva Ediția de Dimineață, Panteonul

Arhiva Ediția de Dimineață, Cupola Catedralei Sf. Petru

Drumul lung de 540 de km lungime, pavat cu bazalt și mărginit de numeroase morminte antice, temple, vile și catacombe creștine, poate fi parcurs și astăzi, fiind considerat „cel mai lung muzeu din lume”. Via Appia trece de Roma spre colinele Colli Albani, cu construcții datate din perioada Evului Mediu.

Ansamblul de vile pe Colli Albani, cunoscut și sub numele de Castelli Romani, sursa: cruxnow.comAnsamblul

Din Velletri, Via Appia continuă aproape rectiliniu către Terracina de azi, la Marea Tireniană și apoi spre interior către Capua. De aici, mai este un drum de acces spre Napoli, unde se află muntele Vezuviu, un vulcan încă activ care în anitchitate a dus la distrugerea orașelor Pompei și Herculaneum.

Orașul Napoli sursa: gennarodellaquila.co.uk

Din Napoli, călătoria continuă de-a lungul țărmului, până la Sorrento. Încă de pe vremea împăraților romani această zonă pitorească a fost un loc de întâlnire pentru aristocrație. În sudul peninsulei Sorrento se află faleza abruptă a coastei Amalfi, cu satele sale pitorești și culori pastelate.

Coasta Amalfi, sursa: vogue.com

Șoseaua de coastă continuă către Paestum, cu temple grecești aurii (acestea fiind printre cele mai frumoase din Europa). Grecii s-au stabilit în sudul peninsulei Italice cu mult timp înaintea romanilor, lăsând în urma lor vestigii de o frumusețe rară.

Templele grecești de la Paestum
sursa: positano.com

De aici drumul o ia către est prin provincia Basilicata, către golful Taranto. După ce treci prin Ostuni, ajungi în cele din urmă la Brindisi, unde una dintre cele două coloane antice din port marchează importanța de odinioară a orașului de la capătul drumului Via Appia pentru puternicul Imperiul Roman.

Orașul Brindisi la capătul Via Appia
sursa: kudoybook.com

Drumul de vis de la Roma la Brindisi te poartă prin peisaje magnifice, încărcate de istorie și diversifitate geografică. Este o călătorie lungă, dar pe parcursul căreia te vei bucura de priveliști unice.

Exit mobile version