Site icon Editia de Dimineata

Poți dona sânge sau plasmă? A început o nouă campanie națională

„Familia Strop” anunță că a dat drumul unei noi etape din Campania națională pentru donarea de sânge și plasmă 2021, împreună cu Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România. Este un proiect ce-și propune să combată deficitul de sânge din unitățile spitalicești din România, prin organizarea unei extinse colecte de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.

Ghidul donatorului

Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat. Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţîi:

 

Înainte de a dona, poţi bea o cană cu ceai sau cafea și poți lua un mic dejun puţin consistent (legume, fructe, fără proteine și grăsimi – fără lapte, unt, carne etc.). Nu fuma înainte şi după donare cu o oră!

 

Drepturile donatorului:

 

Nu poți depăşi cinci donări pe an pentru bărbaţi şi trei donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin opt săptămâni. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni.

Există beneficii pentru organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un alt plus este că, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, corpul fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Foto: Strop Familia (Facebook)

Exit mobile version