Site icon Editia de Dimineata

Numele campionului mondial David Popovici, pe buzele tuturor: Scuze!

Cel puțin un câștigător cunoaștem de pe acum...

O nouă pagină de istorie a fost scrisă de înotătorul român David Popovici.

Talentatul sportiv a cucerit cucerit medalia de aur la 200 de metri liber, dar și proba de 100 de metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație.

David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

La proba de 200 m liber, Popovici a stabilit recordul mondial de juniori cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Românul s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100.

Recompense

Pentru cele două medalii obținute, Ministerul Sportului îi va acorda 112.000 lei, adică aproximativ 22.000 de euro. Statul român are posibilitatea de a dubla suma. Din partea Clubul Dinamo, la care este legitimat, va fi premiat cu jumătate din banii pe care îi oferă MTS, conform protocolului în vigoare.

Și Comitetul Olimpic Sportiv Român are posibilitatea de a-i oferi o recompensă, iar sponsorii tânărului cel mai probabil îi vor aprecia performanțele acestuia.

Presa străină

În presa internațională au început să curgă elogiile. Cu atât mai mult cu cât Popovici are doar 17 ani și este primul sportiv care reușește dubla – 100 de metri și 200 de metri – la Mondiale după americanul Jim Montgomery, în 1973, scrie Gazeta Sporturilor.

The Times îl văd pe David Popovici urmașul marelui înotător australian Ian Thorpe, cel care are 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară și a 11 medalii de campion mondial.

Să-l cunoaștem pe David Popovici, noul Thorpedo care poate schimba fața stilului liber. Românul a luat cu asalt Mondialele și vrea să facă din imposibil posibil. Când Ian Thorpe, regele înotului de 200 m liber, și-a onorat promisiunea făcută românului David Popovici de a se prezenta la Budapesta pentru a-i înmâna medalia de aur, a părut un fel de înnobilare. În 1998, un tânăr de 15 ani, pe numele lui Thorpe, a devenit cel mai tânăr campion mondial, la peste 400 m. Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra „noului Thorpedo” – un adolescent care își depășește colegii mai în vârstă și mai experimentați și care posedă aceleași atribute fizice și aceeași strategie care l-au făcut pe Thorpe o legendă”, notează Times.

Jurnaliștii de la L’Equipe sunt dezamăgiți după ce Maxime Grousset a luat doar argintul în finala de la Budapesta.

Maxime Grousset a câștigat medalia de argint miercuri la 100 metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Francezul a fost întrecut de românul David Popovici (17 ani)„, a scris L’Equipe.

Mesaje

Dani Oțil, prezentatorul de televiziune, i-a lăsat un mesaj înotătorului unde îi cere scuze în numele românilor.

Scuze, David Popovici!
In numele meu, al colegilor de media care si-au adus aminte abia acum ca avem si sportul intitulat înot in România.
Te vom peria doua săptămâni. Apoi, daca ratezi o finala sau te accidentezi, te vom tăvăli. Dar tu ești băiat deștept. Te-am auzit la primul live de la Neatza acu un an. Ne-ai dat pe spate la doar 16 ani. Nu semeni cu fotbaliștii majori cu care umplem grupajele de știri. Noi la Neatza am făcut prea puțin…
Ne cerem scuze pt felul in care arată bazinele din România.
Ne cerem scuze pentru ca nu ți-am oferit nimic, dar acum iti cerem. Tu vei lua poate argint, cândva… Noi te vom întreba de ce nu aur… Tu vei lua bronz… Noi te vom întreba de ce nu aur. Nu ne va interesa daca te doare ceva sau daca mai suporți sa te antrenezi la ora la care alți copii de vârsta ta se întorc de la club.
O sa uitam orele tale de antrenament, munca părinților tai, etc… Ne va interesa sa ai steagul pe casca. Si sa il tragi prin apa pe ala de il pune grafica tv.
Tu sa nu ne bagi in seamă. Semnează cu sponsori, câștiga bani, apari in reclame. Nu ne datorezi nimic.
Ne poți ajuta într-un singur fel: între copiii noștri mai sunt câțiva ca tine, dar pe care îi vom îneca de mici. Am mai înecat până la tine. Tu ești superman. Nu pt ca ai bătut recorduri. Pt ca ai bătut sistemul.
Noi suntem 20 de milioane. Lucram de 30 de ani la un sistem care sa te încurce. Sa te bată. Ne-ai bătut.
Scuze, David Popovici!”

sursa foto: Facebook

Exit mobile version