Site icon Editia de Dimineata

Când grecii au făcut daruri

„În larga lor expansiune, grecii au întâlnit și au intrat în contact cu populații aparținând unor civilizații foarte diferite. În timp ce, în Răsărit, ei se înfățișau ca umili învățăcei, în fața unor străvechi și împunătoare centre de civilizație, împrumutând idei, obiceiuri, divinități, copiind procedee și tehnologii, în alte ținuturi, în special în cele europene, ei apăreau ca civilizatori, introducând idei și forme artistice, împreună cu mărfurile lor atrăgătoare. Ei au transformat în câteva secole Mediterana și Marea Neagră în lacuri grecești, realizând în laboratorul format de propria lor civilizație amestecul dintre Orient și Occident, prin geniul inegalabil al rasei lor.” – John Boardman, Grecii de peste mări

Mitologie, democrația ateniană, jocuri olimpice, maraton, arhitectură clasică, monede și multe altele. Toate date de greci, vechii greci. Pe lângă acestea, mai sunt multe alte lucruri ce au pornit în lume din Grecia antică. La fel cum civilizația romană a contribuit la dezvoltarea lumii moderne în multe aspecte, de la arhitectură și sistem juridic la gastronomie, de la filozofie la servicii și facilități de care ne folosim și azi.

Mecanismul de la Antikythera | Sursa: Wikipedia

Primul calculator complex

Cel mai vechi calculator științific de o asemenea complexitate, așa este considerat Mecanismul de la Antikythera. Dispozitivul a fost găsit într-o epavă de lângă insula Antikythera, în anul 1900. După mai mulți ani, a fost deschifrat și înțeles mecanismul acestui calculator antic. S-a estimat că a fost realizat între anii 150 – 100 a.e.n., iar gradul lui finețe mecanică a fost comparat cu cel al unui ceas elvețian realizat în secolul al XIX-lea. Mecanismul de la Antikythera este expus la Muzeul Național de Arheologie din Atena, dar reconstituiri ale mecanismului se află în mai multe muzee ale lumii.

Cercetările au dezvăluit că a fost folosit în navigație, pentru a se determina poziția pe hartă în funcție de stele, dar și în calcule astronomice. Tot cu acest dispozitiv se identificau perioade de eclipse solare și de Lună.

Socrate, Platon, Aristotel | Sursa: Wikipedia

Gândirea filozofică

Cei care sunt considerați părinții filozofiei, cei mai faimoși și influenți filozofi, Socrate, Platon, Aristotel, toți au trăit în Grecia. Cum se știe, termenul filozofie derivă din greacă, φιλοσοφία, ceea ce înseamnă „dragoste de înțelepciune”. 

Teatru în Grecia antică | Sursa: Vitrivius

Teatrul

Atena, locul unde s-a născut teatrul. Acesta a fost creat pentru o multitudine de evenimente ce aveau loc în perioada Greciei antice, de la festivaluri la ritualuri, muzică, poezie, întreceri sportive, inclusiv nunți și înmormântări. Theatron (theatra, la plural, din verbul theáomai care se traduce prin „eu văd, eu privesc”) era locul din Grecia antică unde se adunau oameni pentru a privi o piesă sau un spectacol.

La începuturi, erau construcții temporare, făcute din lemn, ulterior, când piesele dramatice au devenit tot mai populare, teatrele au început să fie construite din piatră și chiar din marmură. Cele mai vechi teatre grecești descoperite datează din secolele 6 și 5 E.n.

Ceasul lui Platon, reconstituire | Sursa: Hellenica World

 Ceasul deșteptător

Se spune că Platon, filozoful din Grecia antică și întemeietorul Academiei din Atena, a avut un ceas cu apă pe care seara îl pregătea pentru a suna dimineața.

Partenon | Sursa: Wikipedia

 

Arhitectura grecească

Doric, ionic, corintic, cele trei stiluri arhitectonice create de arhitecții Greciei antice și care au influențat lumea. Cea mai importantă clădire ce a supraviețuit din perioada Greciei clasice este Partenonul.

Încălzirea centrală | Sursa: Wikipedia

Încălzirea centrală

Romanii au avut hipocaustul, dar grecii au inventat înaintea lor un sistem de încălzire. În timpul sezonului de iarnă, grecii aveau sub podelele din case țevi prin care trecea apa caldă și astfel se încălzeau încăperile.

Chiuvetă| Sursa: Pinterest

Chiuveta

Da, în Grecia antică se foloseau deja chiuvete. Grecii de atunci se spălau cu bucăți de lut, foloseau băi de abur și, la final, ungeau pielea cu ulei.

 

Duș| Sursa: Pinterest

Dușul

Dușul a fost folosit încă din Grecia antică, cea mai veche dovadă în acest sens fiind descoperită în vechiul oraș Pergamon. Fiind aproape de mare, a fost mai ușor de a se folosi sursa de apă pentru băile publice.

Harta | Sursa: Pinterest

Harta

Despre Anaximandros din Milet (circa 610 a.e.n. – 546 a.e.n.), filozof grec, se știe că a creat primul ceas solar și a realizat o hartă a lumii ce a dus la evoluția geografiei.

Farul din Alexandria | 7Wonders

 Farul

Cel mai faimos far din Antichitate, printre cele 7 minuni ale Greciei antice, este farul din Alexandria, realizat în timpul dinastiei ptolemeice. Deși nu toți cercetătorii sunt de acord, construirea acestuia i se atribuie în general unui arhitect și inginer grec, Sostratus, născut în secolul 3 a.e.n.

Macara

Macaraua

În secolul al VI-lea a.e.n., grecii au descoperit un mod de a ridica bucăți imense de piatră pentru a construi temple – azi îi spunem macara.

Monede | Sursa: Ancient History Encyclopedia

Monedele

Primele au apărut în jurul anilor 600 – 700 a.e.n. și astfel, potrivit dovezilor de până acum, grecii au fost primii care au realizat monede de diferite dimeniuni și variate materiale pe care le-au folosit în comerț.

 

Planificare urbană în perioada Greciei antice | Sursa: Hellenica World

Planificarea urbană

Nu e o invenție modernă, vine tot de la grecii cei din vechime. În mod tradițional, Hippodamos din Milet (498 a.e.n. – 408 a.e.n.), inginer, arhitect urbanist, matematician, filozof, este considerat „părintele planificării urbane”. Planurile lui urmăreau ordinea și armonia în structura așezărilor urbane, spre deosebire de complexitatea și deseori haosul ce se regăseau în orașele antice. Prima realizare ce îi este atribuită a fost amenajarea portului din Atena. A conceput și planul de reconstruire a orașului natal, Milet.

Exit mobile version