Site icon Editia de Dimineata

Când nici ai tăi nu te mai susțin, îi demiți. Premierul Israelului și-a concediat ministrul Apărării după declarațiile acestuia despre reforma justiției, puternic contestată

Nici n-apucase presa să îi rețină numele, după formarea Guvernului, că a și fost demis de șeful lui, pentru că și-a permis să nu se țină pe linia trasată de acesta. Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, în urma opoziției acestuia față de reforma din sistemul de justiție, transmite Jerusalem Post.

Premierul i-a spus lui Gallant că și-a pierdut încrederea în el după ce acesta ar fi acționat fără știrea guvernului, în timp ce Netanyahu se afla în vizită în Regatul Unit.

Ministrul Apărării a comentat sâmbătă seara evenimentele de stradă și le-a caracterizat drept „o manifestare fără precedent de furie, durere și dezamăgire”, care erodează puterea.

„Această divizare care se adânceşte în societate pătrunde în instituţiile militare şi de apărare. Acesta este un pericol clar, imediat şi real pentru securitatea Israelului. Nu voi permite aşa ceva”, declarase Yoav Gallant, care deținea portofoliul Apărării.

El a solicitat un acord larg pentru reforma justiției sau stoparea ei.

După această declarație, ministrul de Interne i-a cerut demisia, o dovadă a fisurilor din coaliția premierului Netanyahu.

Gallant s-a arătat îngrijorat și de faptul că grupuri de israelieni au amenințat că nu se vor prezenta la convocările pentru militari rezerviști dacă nu se intervine în privința reformei justiției, acest lucru slăbind pregătirea de luptă la nivel național.

Israelienii care se opun planurilor guvernului de a reforma sistemul de justiţie au participat sâmbătă la mitinguri de amploare în întreaga ţară, pentru a douăsprezecea săptămână consecutiv, informează Rador.

Pe pancartele manifestanţilor ieşiţi pe străzile din centrul oraşului Tel Aviv se puteau citi mesaje precum: „Afară”, „Împreună împotriva fascismului şi apartheidului”, „Democraţia în pericol”.

Se preconizează că guvernul premierului Benjamin Netanyahu va întreprinde noi demersuri pentru adoptarea reformei judiciare, ceea ce a determinat sute de mii de israelieni să se alăture, din nou, demonstraţiilor, pentru a denunţa reformele drept o ameninţare periculoasă la adresa democraţiei Israelului.

Învingător la alegerile legislative de la 1 noiembrie, Netanyahu, inculpat pentru corupţie, a preluat la 29 decembrie conducerea unui guvern format împreună cu partide de extremă dreaptă şi ultra-ortodoxe, unii responsabili ai acestora fiind numiţi în funcţii-cheie.

Noua echipă ministerială şi-a anunţat deja intenţiile, printre altele, de a continua colonizarea în teritoriile palestiniene, de a realiza reforme care provoacă îngrijorări în special în comunitatea LGBT şi de a reforma sistemul judiciar.

O reformă controversată, prezentată miercuri presei, prevede introducerea unei aşa-numite „clauze derogatorii” care ar permite parlamentului, cu majoritate simplă de voturi, să anuleze o decizie a Curţii Supreme.

Exit mobile version