Site icon Editia de Dimineata

Când pasiunea de a călători devine carieră și aeroportul, casa departe de acasă. Cum arată lumea prin ochii Flaviei

Oricine poate să își schimbe viața într-o vacanță, tot ce ai nevoie pentru a porni într-o astfel de aventură este doar curajul de a lăsa totul în urmă și de a-ți clădi cariera prin prisma pasiunii tale. Aceasta este povestea Flaviei Marin, o stewardesă cu o valiză de vise, care străbate lumea în lung și în lat în căutarea noului, a diversității culturale și interumane. A reușit să îmbine plăcutul cu practicul, transformându-și job-ul într-un stil de viață, pe care a ajuns să îl iubească. Vizitează țările lumii, în timp ce câștigă banii, iar acum a ajuns să dea sfaturi pentru călătorii de succes pe blogul său personal, flaviamarin.ro.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Flavia Marin ne-a vorbit despre cum arată „Lumea prin ochii Flaviei”, cum a ajuns să aibă job-ul de vis și care sunt avantajele și dezavantajele care vin la pachet cu un astfel de trai.

Pasiunea Flaviei pentru călătorii a început spontan, iar acum are aproape 40 de țări la activ: „Nu pot spune că a fost ceva planificat. Cred că a fost mai mult destin. Și cred că momentul în care mi s-a deschis apetitul pentru a cunoaște lumea a fost atunci când am plecat pentru șase luni în Los Angeles. Acea experiență mi-a dezvăluit o lume nouă și a fost acel moment zero, în care mi-am dorit să văd, să aflu mai mult despre întreaga civilizație a globului și care, pe de altă parte, mi-a dat curajul să îmi împachetez viața în două valize și să nu mă uit înapoi. Așa am ajuns în Orientul Mijlociu, unde a început aventura printre nori.

Iată-mă acum, după doi ani, tot în uniforma mea impecabilă traversând globul în lung și-n lat și descoperind locuri pe care nu mi le imaginam. În tot acest timp, în jurnalul meu de însoțitor de zbor am adunat peste 40 de țări vizitate, în care am rămas uimită de locuri superbe, am cunoscut obiceiuri, culturi și am întâlnit oameni pe cât de diferiți, pe atât de minunați”, a menționat aceasta.

Flavia Marin

 

Viața printre nori, o aventură constantă

Când împarți plăcutul cu utilul, lucrurile sunt mai simple decât par. Însă, atunci când vine vorba de sacrificiile pe care trebuie să le faci pentru a avea parte de experiențe de neuitat, Flavia ne povestește că apar și unele dificultăți. Lipsa timpului petrecut cu familia, este cel mai mare dezavantaj care vine odată cu un astfel de trai: „Ce-i drept, poate fi dificil uneori, mai ales când vine vorba de Sărbători sau zile importante pe care obișnuiam să le petrecem împreună, în familie. Trăiesc cu dorul în suflet, dar lucrând în acest domeniu înveți să prețuiești la intensitate maximă momentele pe care le petreci cu cei dragi. Le împărtășesc mereu experiențele mele, ne bucurăm și ne emoționăm împreună. Am încercat să îmi păstrez pozitivismul și să vin mereu cu idei noi pentru a ne vedea cât mai des posibil. Asta se poate traduce prin plecări la București sau nopți nedormite de zbor și condus până acasă, atunci când primesc mai multe zile libere”, a povestit Flavia.

Pentru că este mai tot timpul în contact cu oamenii, aceasta nu ezită să ne spună și care sunt principalele lucruri bune de știut, atunci când vrei să te faci plăcut: „Deja zâmbesc! Interacționez în cea mai mare parte a timpului cu sute de oameni pe fiecare zbor și am învățat rapid să îmi dezvolt câteva abilități care îmi erau necunoscute înainte – când este cazul, să încep un răspuns negativ cu un zâmbet larg pe buze și să folosesc mereu sinonime ale cuvântului <<nu>>”, a explicat aceasta.

Imprevizibilitatea oamenilor au pus-o pe Flavia și în ipostazele de a lăsa de-o parte zâmbetul amabil și de a încerca să aplaneze conflicte sau să se descurce în situații de urgență, în care sănătatea oamenilor aflați la bordul aeronavei a fost în pusă pericol. În astfel de momente, aceasta a învățat că fiecare dintre pasageri trebuie tratați cu calm și înțelegere, iar conflictele și tensiunile dintre pasageri se rezolvă cât ai clipi.

„Să fii stewardesă nu se traduce doar printr-o uniformă cu zâmbetul la purtător, așa că te găsești pus mai mereu în fel și fel de împrejurări la care trebuie să le găsești rezolvare. Am întâlnit situații medicale sau de conflict între pasageri. Sunt o persoană care nu își pierde cumpătul ușor când vine vorba de așa ceva și am încercat să acționez mereu cu calm și profesionalism. Mă consider o persoană empatică si mi-a fost puțin teamă de cazuri în care voi vedea oameni suferind, dar spre surprinderea mea, nu m-am blocat, dimpotrivă, am acționat imediat instinctiv. Până la urmă este în natura noastră ca oameni să ne fim alături, să ne ajutăm cum știm mai bine”, a menționat aceasta.

Sfaturi pentru tinerele generații

De curând, a job-ul de stewardesă a devenit un trend, iar tot mai multe tinere aleg să urmeze această carieră, fiind atrase de dinamicitatea și de provocările acestui stil de viață. Pentru acestea Flavia are câteva sfaturi utile: „Le recomand să o facă, pentru că a lucra în aviație poate fi o binecuvântare dacă există pasiune, dorință de a călători și iubire pentru oameni. Este un mediu dinamic în care fiecare zi te găsește în noi orizonturi. De aceea am și ales să scriu pe blogul meu, încercând să împărtășesc această bucurie a zborului, adunând la un loc imagini și povești fără perdea. Viața printre nori e o aventură care, chiar dacă nu mereu ușoară, poate fi o perpetuă provocare. Tot ceea ce contează este să fii mereu gata de <<decolare>>”, a explicat Flavia.

Aeroportul, casa departe de casă a Flaviei

Uneori, din cauza faptului că se află mai tot timpul în aer, nu au fost puține momentele în care aceasta a trebuit să se obișnuiască cu schimbările burște de climă sau de fus orar, iar de cele mai multe ori, aeroporturile marilor orașe devin casa departe de casă a acesteia.

„Temperaturile din Doha și percepția a ceea ce se cheamă o zi de 24 de ore. În mod natural suntem obișnuiți ca după ziuă să vină noaptea și viceversa. Aici, zburând de pe un meridian pe altul, de multe ori după noapte vine tot noapte și după ziuă, tot ziuă…Apoi, mai este faptul că începi să te descurci într-un aeroport mai bine decât în propria-ți casă. Odată cu hotărârea de a te muta în capătul celălalt al lumii, descoperi încet-încet cât te schimbă o astfel de decizie”, a explicat Flavia.

Însă, pentru Flavia, acasă nu reprezintă nimic din confortul unei camere de hotel cu o priveliște fabuloasă: „Acasă nu va însemna nicicând altceva decât a însemnat de când mă știu. Nu ar avea cum, indiferent cât de mult și cât de departe aș fi, într-un moment sau altul, față de țara în care m-am născut. Acasă înseamnă părinți și România”, a mărturisit aceasta.

Când călătoritul devine stil de viață

Majoritatea persoanelor caută să găsească job-ul perfect. Acela în care pasiunea este tot una cu munca, iar îndatoririle se transformă încet încet în provocări. Pentru că a putut găsi echilibrul între muncă și pasiune, Flavia se simte constant într-o vacanță prelungită. Faptul că prin job-ul pe care îl are poate călători prin cele mai îdepărtate colțuri ale lumii o face să iubească ceea ce face.

„Sentimentul că plec într-o excursie după fiecare zi de lucru. Și e chiar adevărat, nu doar un sentiment: după fiecare zi de muncă sunt într-o mini-vacanță. Iar în “vacanțele” acestea aproape zilnice, am șansa de a cunoaște locuri și tipologii de oameni pe care altfel, greu de crezut că aș fi avut posibilitatea să le văd, să le cunosc.

Plus că ai un soi de libertate aparte ca și însoțitor de zbor. Libertatea de a-ți bea cafeaua de dimineață la o terasă din Sydney, sau de a-ți lua cina în Singapore, lucruri care devin obișnuite după o perioadă”, a mai spus Flavia Marin

Exit mobile version