Site icon Editia de Dimineata

Când și cu ce ar trebui o femeie gravidă să facă vaccinul anti-Covid?

Gravida

Un studiu făcut de experții de la Massachusetts General Hospital (MGH) și Brigham and Women’s Hospital (BWH) și publicat în Nature Communications vine să răspundă întrebării când este momentul cel mai bun pentru o femeie gravidă ca să se vaccineze împotriva COVID-19, scrie Jerusalem Post.

„Scopul nostru a fost să comparăm răspunsurile anticorpilor materni și transferul transplacentar de anticorpi la nou-născut cu vaccinarea în toate cele trei trimestre de sarcină și pe diferite platforme de vaccin (Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson). Sperăm să folosim aceste informații pentru a consilia mai bine pacientele care se întreabă cu privire la vaccinarea în primul trimestru față de al doilea sau al treilea trimestru”, a declarat coautorul principal Andrea Edlow, medic la MGH.

Iar răspunsul este…

Echipa a examinat 158 de persoane însărcinate și a caracterizat răspunsurile anticorpilor după vaccinurile Moderna, Pfizer și J&J. În plus, au analizat transferul anticorpilor protectori prin placentă de la mamă la făt prin analizarea sângelui matern și al cordonului ombilical la 175 de perechi mamă-neonatală.

Aceștia au constatat că vaccinurile cu ARNm au generat mai mulți anticorpi specifici pentru SARS-CoV-2 decât vaccinul J&J.

Mai mult, vaccinarea în primul și al treilea trimestru a condus la răspunsuri imune materne îmbunătățite în comparație cu vaccinarea în al doilea trimestru, iar transferul de anticorpi specifici SARS-CoV-2 către făt din placentă a fost cel mai eficient după inocularea în primul și al doilea trimestru.

Mai multe studii

Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pe această temă, a precizat echipa.

„Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege cum se poate optimiza imunitatea maternă și neonatală indusă de vaccinuri în general în timpul sarcinii”, a declarat coautorul principal Kathryn J. Gray, medic la BWH.

Exit mobile version