Site icon Editia de Dimineata

O capsulă a timpului a fost descoperită în fosta școală evreiască din Arad

Imobilul istoric de pe strada Paul Chinezu, în care a funcționat Școala Evreiască din Arad, a fost preluat de către Universitatea „Aurel Vlaicu”, iar acum este într-un proces de reabilitare, pentru a putea găzdui Facultatea de Științe Economice. În momentul în care muncitorii au trecut însă la curățarea completă a pereților, au avut parte de o descoperire de-a dreptul suprinzătoare: o capsulă a timpului.

Ascuns în perete și acoperit ulterior de tencuială, era pus la păstrare un document. Într-un cilindru de oțel, a fost găsită o eprubretă care conținea un document cu istoria olografă a școlii evreiești din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea și întărirea școlii.

În secolul al XIX-lea, era un obicei al celor care ridicau o clădire să lase astfel de „suveniruri” ascunse în pereți. De exemplu, o astfel de capsulă a fost descoperită, tot accidental, în timpul reabilitării turnului unei biserici din Bichișciaba și chiar la Arad s-a mai găsit una în timpul restaurării Liceului Economic. Aceasta era o modalitate prin care arhitectul și întreaga echipă se asigurau că rămân în istorie.

Iată documentul descoperit în „capsula” din peretele de la etaj, în traducere din limba maghiară:

Act memorial
În numele lui Dumnezeu și spre preaslăvirea Lui, comunitatea credincioasă israelită din Arad, în numele iubirii și devotamentului față de rege și patrie, ghidată de conștiința îndatoririlor culturale, a construit această clădire pentru a fi școala israelită de băieți, în care tineretul să fie educat după învățămintele trecutului în doctrinele religioase și în științele lumii, pentru a fi receptiv față de moralitate și buna-creștere, să fie cultivat cu entuziasm pentru credință și să fie educat pentru a iubi regele și patria”.

Foto: Special Arad

Exit mobile version