Site icon Editia de Dimineata

Carantina văzută prin ochii unui sensei. Florin Ianas: „Calea normală ne va duce în direcția bună!”

Potrivit datelor eliberate de Guvernul României, din data de 21 martie, 2020, în România se aflau în izolare la domiciliu în jur de 45.432 de români, iar în carantină existau 4.044. Printre aceștia se află și Florin Ianas, fost discipol al Ambasadorului Japoniei, Kanji Tsushima recunoscut pentru bunătatea cu care a tratat relațiile dipolmatice dintre România și Japonia.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Florin Ianas, preşedintele Clubului de Arte Marțiale Sam-Sho, din Timișoara, ne-a vorbit despre cum cum a ajuns să stea în carantină prevenetivă pentru 14 zile, care au fost principalele măsuri luate de autorități în cazul său, dar și despre faptul că România ar trebui să ia ca exemplu de la popoarele asiatice disciplina, mai ales în cazul unor situații de importanță majoră.

Editiadedimineata.ro: Am aflat că sunteți izolat din cauza amenințării coronavirusului. Cum ați ajuns în această situație? Cum gestionați lucrurile?

Florin Ianas: În weekend-ul 6-8 (martie) am fost la un seminar în Budapesta de Iaido, de sabie. Am plecat luni, pe la ora prânzului, din gara centrală de autocare. Prima stație a fost la Aeroportul Budepesta dar, în autocar, fără să știe nici șoferul, și, bineînțeles, fără să știm nici noi, s-au urcat trei tineri care, la punctul nostru de frontieră, când polițiștii au întrebat  „Cine vine din Italia?” cei trei au ridicat mâna.  Am trecut pe la un container în care două doamne  doctor sau asistente, nu știu, ne-au consultat, apoi am  fost cazați toți în carantină preventivă. Nimeni nu avea niciun simptom.  Am fost obligați să declarăm locul în care intrăm în carantină, iar, de luni seara, pe 9, până pe 23, trebuie să stau la locul de carantină, în apartamentul meu.

Editiadedimineata.ro: Cum considerați că au tratat autoritățile cazul dumneavoastră? Considerați că s-au luat toate măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului? Apreciați că ați fost tratat în condiții se siguranță? Care au fost procedurile?

Florin Ianas: Procedura mi se pare că este ok deoarece, înainte să plecăm în Ungaria, la hotelul la care am stat s-au trimis note informative să mergem cu adeverință de sănătate. Am sunat la medicul de familie, neștiind dacă trebuie să mă duc la o clinică Boli Infecțioase pentru un teste, neștiind procedura, dar  mi-a spus că nu mi se face test decât dacă am simptome de coronavirus precum tuse, febră etc. Atunci, pe data de 2 sau 3 martie, am plecat cu adeverință că sunt clinic sănătos și aceeași procedură am înțeles că este și acum: dacă cineva nu are febră sau nu se simte bine degeaba sună la tel verde.

Editiadedimineata.ro: Primește îndrumare, sfaturi preventive pentru a nu fi infectat!

Florin Ianas: Dacă nu prezintă un minim de  simptome nu poate ajunge la testul epidemic.  Noi suntem, deci, într-o carantină preventivă datorită a trei persoane care au venit din Italia și care, la rândul lor, nu manifestau niciun simptom. Dar cum virusul acesta își face simțită prezența între 7 și 12 zile, din câte am înțeles, mâine, avem și noi 12 zile, și, atunci, mâine, plus două zile de siguranță, sunt 14 zile de carantină. Mi se pare o procedură logică și normală pentru ritmul în care se poate răspândi pentru că pot fi purtători. Eu am o vârstă, într-adevăr, dar pentru faptul că fac sport e posibil să am un sistem imunitar mai puternic și pot să-l duc peste tot (și fără să am simptome – n.r. ). Și acest lucru s-a evitat!

Editiadedimineata.ro: Dumneavoastră practicați Bushido și sunteți foarte apropiat de cultura japoneză. Vă ajută această infleunță să vă păstrați calmul în astfel de momente?

Florin Ianas: Sigur că da! În primul rând, practicarea unei forme de artă marțială, chiar orice sport pe care îl practici serios îți creează o formă de disciplină, de înțelegere a situației și răbdarea să duci cele 14 zile, pentru că nu este așa de simplu, și te ajută să poți depăși momentul. Am văzut cazuri destul de multe cu oameni care au părăsit locul de carantină care erau izolați ca mine și mine doar preventiv. Nu mai vorbesc despre cei care infestați fiind, purtători (de virus – n.r.) au ieșit și au împrăștiat virusul prin orașe.

Editiadedimineata.ro: Care ar putea fi un exercițiu mental care să ne facă să ne detașăm de toată starea aceasta de agitație și să gândim cerebral/rațional cum anume ar trebui să ne comportăm în astfel de situații? Există vreun astfel de exercițiu în sportul pe care îl practicați dumneavoastră?

Florin Ianas: În primul rând, cred că o analiză corectă a situației și ,apoi, cine are capacitatea să gestioneze situația sunt autoritățile care văd dintr-un plan ansamblu. Noi, indiferent cât încercăm să ne informăm, putem citi și fake news și să luăm informații false, care să ne schimbe perspectiva, dar nu putem avea un plan ansamblu fără să știm corect realitatea. Din această cauză noi ca persoane particulare putem să urmăm niște sfaturi de bun simț ale autorităților și, eventual, în cazul în care apare o formă de neîncredere să consultăm site-uri sau televiziuni bine informate, profesioniste precum BBC, Euronews sau alte canale corecte.

Editiadedimineata.ro: Am văzut cum China pare că a trecut cu bine peste această criză! Vedeți cumva diferențe între cultura europeană și cea asiatică? Unde s-a procedat ma eficient? Ce ar trebui să învățăm noi de la Asia în această criză?

Florin Ianas: Dacă în Japonia se practică bushido și alte forme de arte marțiale  Da și, dincolo de acest lucru, în caz de forță majoră,  impun, cumva, o formă mai puțin democratică, deoarece China este, totuși, un stat comunist, în care regulile sunt asupra pedepsite. La noi, în Europa, există această formă de democrație pe care, uneori,  oameni o interpretează cam cum vor și care, după părerea mea, a dus la problema aceasta în Europa de Vest unde oamenii au procedat cum au vrut ei, nu au ascultat sfaturile autorităților și s-a ajuns la o formă în care virusul s-a propagat enorm, enorm de repede.

Editiadedimineata.ro: Să ne imaginăm că putem ieși miraculos din această criză. Ce ați vrea să faceți a doua zi dacă ne-am întoarce la stilul de viață obișnuit?

Florin Ianas: Sigur că vreau să mă întâlnesc cu familia în primul rând pentru că sunt izolat într-un apartament cu o cameră, pe care îl aveam înainte. Sigur că vreau să mă văd cu ai mei mai întâi, iar, apoi, să îmi reiau viața normală, să merg la dodjo, sa-mi reiau antrenamentele de Iaido. Deviza dodjoului nostru se bazează pe o învățătură pe care îmi perimt să v-o spun: „Un student stând în zazen (pozițite de meditație – n.r), în forma aceasta de religie, de meditație budistă îl întreabă pe profesor „Sensei, care este calea cea mai bună pentru a ne urma viața, pentru a descoperi zazenul?”, iar senseiul îi răspunde: „Calea normală! Calea naturală este calea cea mai simplă și cea mai bună!”. Acesta este un dicton potrivit căruia, dacă urmăm lucrurile în mod natural,  atunci lucrurile merg ca atare, merg în direcția cea bună.

Nu este nicio filosofie în progresul Orientului! Este doar muncă, seriozitate, forme de acceptare a locului, a job-ului, a poziției în societate. Acesta este progresul japonez pentru că eu pe ei îi am ca reper ca stat democratic, nu totuși China care evoluează industrial și datorită unor nerespectări ale normelor de poluare și așa mai departe.

 

Exit mobile version