Site icon Editia de Dimineata

Care este cea mai poluată capitală din lume

Capitala Indoneziei, Jakarta, a ajuns pe primul loc în topul celor mai poluate orașe din lume, după ce din luna mai s-a clasat în mod constant printre cele mai poluate 10 orașe la nivel global, potrivit datelor companiei elvețiene de tehnologie privind calitatea aerului IQAir.

Jakarta, care are o populație de peste 10 milioane de locuitori, înregistrează niveluri nesănătoase de poluare a aerului aproape în fiecare zi, potrivit IQAir.

Locuitorul Rizky Putra a deplâns faptul că înrăutățirea calității aerului pune în pericol sănătatea copiilor săi. „Cred că situația este foarte îngrijorătoare”, a declarat Rizky, în vârstă de 35 de ani, pentru Reuters TV. „Atât de mulți copii sunt bolnavi, şi cu aceleași simptome, cum ar fi tusea și răceala”, a spus el.

Locuitorii din Jakarta se plâng de mult timp de aerul toxic din cauza traficului cronic, a fumului industrial și a centralelor electrice pe bază de cărbune.

Unii dintre ei au câștigat un proces civil în 2021, cerând guvernului să ia măsuri pentru a controla poluarea aerului.

Instanța a decis atunci că președintele Joko Widodo trebuie să stabilească standarde naționale de calitate a aerului pentru a proteja sănătatea umană, iar ministrul Sănătății și guvernatorul Jakartei trebuie să elaboreze strategii pentru a controla poluarea aerului.

Cu toate acestea, Nathan Roestandy, co-fondator al aplicației Nafas Indonesia pentru calitatea aerului, a declarat că nivelul de poluare a continuat să se deterioreze.

„Respirăm mai mult de 20.000 de respirații pe zi. Dacă inhalăm aer poluat în fiecare zi, asta ar putea duce la boli respiratorii și pulmonare, chiar și la astm, poate afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor sau chiar sănătatea mintală”, a spus el.

Întrebat marți despre problema poluării din Jakarta, președintele Joko Widodo a declarat reporterilor că soluția ar fi mutarea capitalei țării de la Jakarta la Nusantara, pe care guvernul său o construiește în prezent de la zero pe insula Borneo.

Indonezia urmează să numească Nusantara drept noua capitală anul viitor și cel puțin 16.000 de funcționari publici, militari și polițiști urmează să se mute acolo.

Sursa foto: unsplash.com

Exit mobile version