Site icon Editia de Dimineata

Care sunt cele mai puternice și cele mai slabe pașapoarte din lume în 2023. Pe ce loc se află cel românesc

Pentru al cincilea an consecutiv, Japonia are cel mai puternic pașaport din lume. Țara a ieșit pe primul loc în clasamentul Henley Passport Index 2023.

Cetățenii japonezi pot vizita acum 193 de țări fără viză, ceea ce reprezintă 85% din lume și 98% din economia globală, potrivit Euronews.

Cum clasifică Henley Passport Index pașapoartele?

Indicele anual al firmei de consultanță în materie de cetățenie și rezidență la nivel mondial, Henley & Partners, utilizează date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) pentru a clasifica cele 199 de pașapoarte din lume. Indexul se bazează pe numărul de destinații la care titularii acestora pot avea acces fără viză.

În cazul în care nu este necesară nicio viză, țara respectivă obține un punct pentru pașaportul său. Acest lucru se aplică în cazul în care cetățenii pot obține o viză la sosire, un permis de vizitator sau o autorizație electronică de călătorie (ETA) la intrarea în destinație.

Atunci când este necesară o viză sau când titularul pașaportului trebuie să obțină o viză electronică aprobată de guvern înainte de plecare, pașaportul primește un punctaj de zero.

Imediat sub Japonia, cu acces fără viză la 192 de destinații, se află Coreea de Sud și Singapore, pe locul al doilea la egalitate.

Pe locul trei se află Germania și Spania, cu acces fără viză la 190 de destinații diferite, urmate de Finlanda, Italia și Luxemburg, cu un scor de 189.

Marea Britanie și SUA nu s-au mișcat în 2023 de pe locurile 6 și 7. Ele au obținut un scor de 187 și, respectiv, 186 din cele 227 de țări incluse în index. Pare puțin probabil ca aceste țări să recupereze primele locuri pe care le dețineau în urmă cu aproximativ un deceniu. Tot pe locul 6 se află și Franța, cu 186 de destinații cu acces fără viză.

Pașaportul românesc se află pe locul 17 în 2023, cu 175 de destinații cu acces fără viză.

Țările cu cele mai slabe pașapoarte

Afganistanul se află pe ultimul loc în clasamentul Henley Passport Index, cu un scor de doar 27 de pașapoarte din 227 de destinații – cu 166 mai puține decât Japonia. Acesta este urmat de Irak, cu un scor de 29, și de Siria, cu un scor de 30.

Coada clasamentului este completată de Pakistan (32 de destinații), Yemen (34 de destinații), Somalia (35 de destinații), Nepal – Teritoriul palestinian (38 de destinații) și Coreea de Nord (40 de destinații).

Indicele constată că doar 17% dintre țări oferă deținătorilor de pașapoarte accesul la peste 80% din lume fără viză.

Exit mobile version