Site icon Editia de Dimineata

Carte inspirată din tragedia de la Caracal. Vocea colectivă a adolescentelor din România împotriva abuzului

Abuz. Hărțuire. (In)egalitate de gen. Discriminare de gen. Violență. Termeni de care ne ”cicnim” zilnic și pe care aproape că nu îi mai trecem prin niciun filtru al gândirii. Au devenit parte din viața noastră, din cotidian. De la profesorii care spun senini că fetele nu sunt făcute pentru anumite domenii, la manualele școlare, care împart meseriile în ”pentru fete” și ”pentru băieți”, la cazurile de violență domestică cu care parcă ne-am obișnuit și pentru care nici poliți nu oferă prea multe soluții, sunt doar câteva exemple de cum nu ar trebui să arate normalitatea și cotidianul nostru.

Când ni se întâmplă nouă, ei bine, abia atunci apare revolta, apare neputința, apare disperarea. Și abia după aceea conștientizarea gravității fenomenului și mai ales a întinderii lui.

Elevă a Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, Diana Potra este vicepreședinta organizației Girl up, o organizație non-guvernamentală (parte din grupul Girl Up) de adolescenți (și fete, și băieți) și pentru adolescenți (și nu numai). Echipa este formată în prezent din 60 de membri din 21 de orașe și comune din toată țara.

Pe agenda acestei organizații veți găsi diverse subiecte pe care le abordează: de la egalitatea de gen, probleme ecologice, violență în familie, masculinitate toxică, trafic de persoane și altele. Scopul organizației este de informare, susținere, lobby pentru a se asigura că aceste probleme sunt tratate cu importanța și resursele necesare.

Diana este invitata lui Lucian Mîndruță, duminică, de la 10:30 la Digi24, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro. De la ea aflăm cât este de extins fenomenul hărțuirii în rândul adolescentelor, cât de prezentă este inegalitatea de gen, inclusiv în școală, în liceu, adică exact în anii formării personalității adolescenților.

Ea a lucrat alături de o echipă entuziastă, la o carte care prezintă 112 mărturii anonime despre abuzuri prin intermediul rețelelor de socializare, în rândul adolescentelor. Totul a pornit de la tragedia de la Caracal. Cartea a fost publicată de editura Curtea Veche.

„Oriunde, Oricând, Oricui” își propune și reușește să demonstreze că vocile tinerilor din România sunt puternice și pot fi auzite. Volumul a fost lansat online printr-o serie de evenimente și ateliere pe tema hărțuirii stradale, egalității de șanse și a literaturii feministe.

Inițiativa de social media „Oriunde, Oricând, Oricui”, lansată de liceeni în septembrie 2019, își propune să elimine stigmatul violenței de gen și să amplifice vocile tinerilor din România care au fost victime ale abuzului. Acum, sub forma unei cărți și a unei cereri de ajutor adresate politicienilor, polițiștilor, jurnaliștilor, vecinilor, părinților, profesorilor, colegilor de clasă și copiilor, mesajul lor este foarte clar: violența de gen este profund înrădăcinată în țara noastră și este responsabilitatea tuturor să ajute la combaterea ei.

„Această țară nu își ascultă femeile și fetele.“ Aceasta a fost propoziția care a răsunat în fața Ministerului Afacerilor Interne după evenimentele tragice de la Caracal, din iulie 2019. Făcea parte dintr-un discurs scris și citit de un grup de liceeni cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani – un discurs care, în următoarele luni, urma să apară pe posturile TV și în reviste, să fie citit în fața a 229 de deputați în Parlamentul României, să ajungă la Familia Regală a României și apoi să fie ascultat la nivel internațional, la conferințe și nu numai.

Fondată în mai 2018 de Sofia Scarlat, la 15 ani, Girl Up România și-a propus să fie prima organizație care promovează egalitatea de șanse din țara noastră, formată strict din adolescenți.

Misiunea sa este de a educa liceenii din ziua de azi – următoarea generație de politicieni, polițiști, judecători, votanți – despre problemele sociale cu care ne confruntăm și despre modul în care putem ajuta la combaterea lor, chiar și ca adolescenți.

Împreună coordonează campanii și ateliere educaționale, le pun la dispoziție adolescenților, victime ale violenței de gen, asistență legală, oferă sprijin victimelor violenței domestice și ale traficului de persoane, se întâlnesc cu companii, politicieni și ambasade pentru a discuta prioritizarea egalității de șanse în România, organizează proteste și marșuri și multe altele.

Despre toate acestea ne vorbește o adolescentă, liceana Diana Potra, în emisiunea ”Ediția de dimineață”, pe care vă propunem să o urmăriți și aici:

Exit mobile version