Sâmbătă, 13 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul să treacă pragul Casei Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, București, în intervalul orar 18:00 – 24:00.
Casa Madrigal, vila de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduiește de această dată expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360”.
Pe 13 mai, între 18:00 și 24:00, accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfășura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane.
Acasă la Madrigal
De Noaptea Muzeelor, publicul va putea descoperi arhitectura originală și interioarele vilei unde își desfășoară Corul Madrigal activitatea. Picturi originale inspirate de muzica ansamblului îmbogățesc spațiul Casei Madrigal, care va găzdui sâmbătă expoziția personală a artistei Marinella Dumitrescu și expoziția de grup a artiștilor CorinaPreda-Perianu, Laurențiu Midvichi, Emanuel Chiriac și Virgiliu Parghel, rezidenți în cadrul proiectului Galeria Madrigal 60, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuș.
Panorama „București 360” este o experiență vizuală unică, care combină arta luminilor și artele plastice cu peisajul urban bucureștean, deschisă publicului chiar în foișorul Casei Madrigal, doar la Noaptea Muzeelor.
Experiența vizitatorilor va fi completată vizual de scenografia de lumini ce va îmbrăca clădirea de pe Dealul Mitropoliei și, mai ales sonor, prin recitalurile corale susținute LIVE de peste 300 de copii din corurile Programul Național Cantus Mundi.
Istorie
Numită la origini Vila Sacha Roman, Casa Madrigal, actualul sediu al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și al Programului Național Cantus Mundi, a fost realizată după planurile celebrului arhitect Albert Popper.
A fost construită în 1924 de către juristul și publicistului român Sacha Silberman Roman (1885 – 1967), personalitate notabilă a Bucureștiului interbelic, care a deținut pentru o perioadă și funcția de secretar al lui Nicolae Titulescu.
Datorită caracteristicilor sale, imobilul se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizează Bucureștiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală ce îmbină cu eleganță elemente bizantine, gotice, neo-românești dar și inserții inspirate din culele oltenești.
Evenimentul organizat de Corul Madrigal se înscrie în programul Noaptea Muzeelor 2023 și în programul aniversar care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.