Site icon Editia de Dimineata

Castelul stră-stră-străbunicii regelui Charles al III-lea, din Sângeorgiu de Pădure, își redeschide porțile

Pentru cei care sărbătoresc luna îndrăgostiților și caută experiențe de care se pot bucura alături de persoana iubită, Castelul Rhedey din orășelul mureșean Sângeorgiu de Pădure își redeschide porțile, după ce pe timpul iernii a fost închis vizitatorilor din cauza costurilor ridicate de întreținere.

Anul trecut a fost vizitat de peste 8.000 de turiști, adică aproape dublu față de populația orașului.

Vizitatorii din țară și de peste hotare sunt atrași de povestea deosebită de dragoste a contesei Claudia Rhedey care a trăit aici și care este stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea, relatează Radio România Actualități.

„Chiar dacă a fost pandemie şi au fost multe impedimente, se pare că acest castel e din ce în ce mai vizitat, e foarte popular, vin tot mai multe grupuri organizate la noi, chiar şi de peste hotare. Şi cei din Bucureşti ne-au descoperit şi cei din Moldova ne-au descoperit. Anul trecut cred că au fost vreo 8.000 de turişti. Nu pare o cifră prea mare, dar comparativ cu localitatea, avem undeva la 4.500 – 5.000 de locuitori… deci avem mai mulţi turişti decât localnici. Cred că e bine şi anul ăsta dacă nu se întâmplă nimic special, cred că o să fie şi mai bine. La început expoziţia noastră a fost unică, acum am văzut că acest concept a fost preluat şi de alte muzee.

Oamenii sunt surprinşi să afle că de aici se trage parţial Familia regală a Marii Britanii. Cred că şi modul de prezentare este interesant, nu este ca în alte expoziţii, unde să intri singur. Aici ai un ghid şi totul este şi interactiv. Deci e foarte modern, îmbinăm trecutul cu modernul. Turiştii sunt foarte surprinşi, chiar nu se aşteaptă să vadă o astfel de expoziţie. E într-adevăr mai mult decât câteva obiecte expuse. Feedback-ul de pe internet din cartea de oaspeţi este 95% pozitiv”, a declarat ghidul Castelului Rhedey, Gaspar Peter, care a precizat că muzeul este momentan închis, dar îşi va redeschide porţile începând cu luna februarie, potrivit agerpres.ro.

Castelul Rhedey, un monument istoric din secolul al XVIII-lea, a fost complet restaurat, lucrările fiind inaugurate în anul 2019 şi apoi a fost redat circuitului turistic, după ce s-a reuşit amenajarea unei expoziţii unice la acea dată în România, denumită „Mysteria Residentiae Rhédey”.

Ghidul castelului a precizat că, din luna iunie 2000, de când a fost deschis castelul pentru vizitare, chiar dacă au fost restricţii impuse de pandemie, expoziţia „Mysteria Residentiae Rhédey” a început să fie din ce în ce mai vizitată.

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în anii 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis, în urmă cu aproape 700 de ani.

Legătura între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă şi astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în anul 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Sursa foto: Marcela German/Radio România Actualități

Exit mobile version