Site icon Editia de Dimineata

Câștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul DMITRI MATVIENKO invitat la SALA RADIO

Câștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I și premiul publicului și se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Seara de la Sala Radio va fi cu atât mai specială cu cât pe scenă va urca și tânărul pianist CADMIEL BOŢAC (25 de ani), al cărui talent precoce l-a făcut să obțină, la doar 10 ani, premiul I la concursul „Young Virtuosov” (Zagreb-Croația). Acesta va interpreta unul dintre cele mai emoționante concerte din istoria muzicii: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de SERGHEI RAHMANINOV.

Celebrul Rahmaninov. Urmează Prokofiev

Creat în aprilie 1901, după o perioadă emoțională dificilă depășită grație terapiei prin hipnoză, concertul lui Rahmaninov este dedicat chiar terapeutului său. Teme din acest superb concert au devenit celebre și prin includerea în coloana sonoră a unor pelicule cinematografice, cum ar fi „Brief Encounter” (1945, regia: David Lean), care a obținut 3 nominalizări la Oscar. Mai mult, în 1945, Frank Sinatra s-a inspirat din concert pentru piesa sa, „Full Moon and Empty Arms”, și, în 1975, cântărețul și compozitorul Eric Carmen a creat celebrul cântec „All By Myself”, stârnind și un mare scandal de drepturi de autor cu urmașii lui Rahmaninov.

În partea a doua serii veți asculta Simfonia  nr. 5 semnată de PROKOFIEV. Creată în vara anului 1944, în preajma finalului celui De-al Doilea Război Mondial, lucrarea este, conform declarațiilor compozitorului însuși, „un imn dedicat omului liber și fericit, puterii sale, spiritului său pur și nobil.” Premiera absolută a avut loc în ianuarie 1945, în Sala Mare a Conservatorului din Moscova, cu Prokofiev la pupitrul dirijoral, lucrarea fiind apreciată imediat de public și rămânând una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului.

Autografe

În pauza concertului, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio, la o întâlnire cu tânărul pianist Cadmiel Boțac și cu albumul său de debut intitulat „RECITAL DE PIAN. Beethoven, Chopin, Enescu”. La finalul concertului, Cadmiel Boțac va oferi și o sesiune de autografe. Albumul apărut la Editura Casa Radio, este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition” – Brașov (care a constat într-o sesiune de înregistrări speciale realizate un an mai târziu la Radio România) și Bursa „Moștenitorii României muzicale”, câștigată în 2020.

 

Cine e Cadmiel Boțac

Un talent precoce, CADMIEL BOŢAC a început pianul la doar 4 ani, în orașul natal, Sighetu Marmației. După primii ani de formare în orașul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A participat la cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy – Salzburg şi la International Summer Academy – Viena și a urmat recent cursurile de master la Academia de Muzică și Arte din Viena.

Un eveniment foarte important în evoluția sa a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014), unde a obținut premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu.  A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

Pianistul Cadmiel Boţac şi violoncelistul Cornelius Zirbo au susținut anul acesta un turneu în România, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, care continuă proiectul „Moştenitorii României muzicale”.

 

Cine e Dmitri Matvienko

DMITRI MATVIENKO este câștigător al ediției din 2021 a prestigiosului „Concurs Malko pentru tineri dirijori”, unde a obținut premiul I și premiul publicului. Anterior, a fost distins cu premiul criticii și premiul „Made in Italy” la Concursul Internațional de Dirijat „Guido Cantelli”. A primit primele lecții de muzică la vârsta de 6 ani, a urmat o formare muzicală în muzică de cor și dirijat coral la Conservatorul din Sankt Petersburg și a fost membru al corului MusicAeterna de la Teatrul de Operă și Balet din Perm. Apoi, și-a completat studiile muzicale de dirijat la Conservatorul din Moscova și a participat la cursuri de măiestrie prezentate de celebri dirijori ca Rozhdestvensky, Jurowski, Currentzis și Petrenko.

În stagiunea curentă, agenda sa a cuprins debuturi importante: Teatro „Carlo Felice” – Genova, Filarmonica din Monte-Carlo, Teatro Comunale – Bologna, Orchestra Teatrului Regio – Torino, Orchestra Națională a Rusiei, Filarmonica din Bergen, Adelaide Symphony ș.a. La München, unde la Bayerische Staatsoper este pusă în scenă o nouă producție a operei „Nasul” de Șostakovici, face parte din echipa artistică care îl asistă pe Vladimir Jurowski.

Live & Bilete

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

 

Exit mobile version