Site icon Editia de Dimineata

Căștile care pot “traduce” limbajul semnelor

O echipă de cercetători a dezvoltat un set de căști care poate “traduce” limbajul semnelor folosind un mini-radar și care funcționează pe același principiu cu cele folosite de poliție.

Căștile prezentate de cercetători nu diferă de căștile obișnuite, dar au un atașament special. Acesta conține un microfon și un difuzor care funcționează într-un spectru înalt de frecvență (40 kHz, față de 20 kHz, maximul care poate fi auzit de urechea umană).

Difuzorul emite periodic un semnal acustic, care este apoi reflectat de persoana care vorbește în limbajul semnelor și este înregistrat de microfon.

Un program de inteligență artificială care rulează pe un smartphone obișnuit este apoi folosit pentru a decoda tiparul audio, pentru a identifica și reda în căști cuvintele folosite de persoanele care vorbesc prin gesturi.

Testele indică o precizie de 94% în identificarea celor mai comune 42 de semne folosite de persoanele cu deficiențe de auz în mod izolat. Eficiența aparatului în traducerea unor propoziții este de 90%, dar în condiții de laborator.

Testele efectuate în condiții reale (între persoane care vorbesc în mod uzual prin semne, pe stradă sau în aglomerație) au identificat o precizie cuprinsă între 80% și 90%. Prezența altor persoane în vecinătate poate introduce semnale parazite în radarul Doppler, scrie buffalo.edu.

În momentul de față, programul este antrenat doar pentru limbajul semnelor folosit în SUA și pentru o gamă mică de cuvinte. Tehnologic, nu există însă nimic care să împiedice folosirea acestui sistem în orice limbaj al semnelor, dar acest lucru implică timp și efort pentru antrenarea programului.

Aproximativ 23 de mii de persoane figurează ca având un handicap auditiv în România, iar 119 milioane de persoane din Europa figurează ca având deficiențe de auz. Din păcate, nu există o standardizare a limbajelor semnelor.

 

Exit mobile version