Site icon Editia de Dimineata

Cât costă un vaccin anti COVID-19?

Trebuie știut că vaccinele nu se vor găsi, cel puțin pentru început, “la liber” pe piață. Ele vor fi cumpărate de guvernele țărilor și distribuite după criterii proprii.

Au fost voci, ca aceea a lui Bill Gates, care susțin că țările sărace ar trebui să beneficieze de prețuri speciale.

Iată ce se știe până acum.

Pfizer &  BioNTech au anunțat prețuri de 19.50 dolari/doză. Adică 39 dolari/pacient (sunt necesare 2 doze). Moderna inițial nu anunțase prețul, dar din calculele făcute conform sumelor investite de Guvernul SUA, se ajungea la 50 de dolari/pacient sau 25 de dolari/doză, scrie Forbes.

O declarație în acest sens a venit însă ulterior.  Moderna va percepe un preț de 25-37 de dolari pentru o doză de vaccin anti-COVID-19.

Declarația îi aparține lui Stephane Bancel, directorul general al companiei, și a fost făcută pentru săptămânalul german Welt am Sonntag. Prețul variază între 25 și 37 de dolari/doză, s-a explicat, în funcţie de cantitatea comandată de guverne.

Cât costă un vaccin anti COVID-19? Diferența față de unul obișnuit, nesemnificativă

„În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preţ este cuprins între 10 şi 50 de dolari”, a precizat CEO-ul de la Moderna.

La începutul acestei săptămâni, un oficial european a semnalat faptul că UE este pe cale să semneze un acord cu Moderna. La un preț chiar mai mic, de 25 dolari/doză.  „Nu am semnat nimic încă, dar suntem aproape de un acord cu Comisia Europeană. Vrem să furnizăm vaccinuri Europei şi suntem implicaţi în discuţii constructive”, a admis Stephane Bancel. Adăugând că este o „chestiune de zile” până când contractul va fi gata.

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a), devenind al doilea producător de vaccinuri care anunţă rezultate peste aşteptări, după Pfizer şi partenerul său BioNTech.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Foto Daniel Schludi/Unsplash

Exit mobile version