Site icon Editia de Dimineata

Cât de bună este apa pentru organism? Mai bună decât credeți: poate întârzia îmbătrânirea

Importanța hidratării este bine cunoscută, dar rezultatele unui studiu realizat timp de 25 de ani sugerează că o hidratare adecvată poate fi chiar mai benefică decât se credea, având potențialul de a încetini procesul de îmbătrânire, scrie UPI.

Studiul publicat luni de National Institutes of Health și U.S. Department of Health and Human Services indică faptul că o hidratare deficitară poate crește apariția afecțiunilor cronice de sănătate și a morții premature.

11.000 de subiecți, 25 de ani

Amplul grup de date a fost colectat de la aproximativ 11.000 de subiecți adulți pe parcursul a 25 de ani. Datele inițiale au fost colectate din vizitele medicale ale persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, apoi completate cu vizitele de monitorizare ale acestora 25 de ani mai târziu.

Nivelurile de hidratare au fost marcate de nivelul de sodiu seric al subiecților, ca indicator al obiceiurilor lor de hidratare. Concentrațiile ridicate de sodiu indică faptul că nu se mențin obiceiurile ideale de hidratare sau că nu se consumă lichide sănătoase.

„Intervalul normal de sodiu seric, definit ca intervalul în care se încadrează 95% din populația sănătoasă de referință, se situează între 135 și 146 mmol/l”, se arată în raport.

Cifre

Studiul a constatat că un nivel de sodiu seric de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. La acest nivel, subiecții aveau cu 50% mai multe șanse de a avea markeri de vârstă care indică faptul că sunt mai în vârstă decât vârsta lor cronologică. Acest lucru poate include o apariție crescută a bolilor cronice sau a decesului prematur. Nivelurile de peste 144 mmol/l sunt legate de o probabilitate de 21% de deces prematur.

De asemenea, nivelurile de sodiu la intervale mai mici decât cele normale au fost, de asemenea, legate de o probabilitate crescută de îmbolnăvire și deces. Menținerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice și de deces prematur.

Concluzii

„Deoarece scăderea apei din organism este cel mai frecvent motiv pentru creșterea concentrației de sodiu, aceste rezultate sugerează că, pentru persoanele al căror sodiu seric depășește 142 mmol/l, menținerea constantă a unei hidratări optime poate încetini procesul de îmbătrânire”, se arată în concluzii.

Studiul a urmat unui studiu efectuat pe șoareci care a dat o ipoteză similară. Autorii au remarcat limitele constatărilor lor, spunând că ar trebui să fie confirmate prin studii suplimentare.

„Deoarece scăderea hidratării este unul dintre principalii factori care ridică nivelul de sodiu seric, rezultatele sunt în concordanță cu ipoteza conform căreia scăderea hidratării ar putea accelera îmbătrânirea”, a spus acesta.

„Cu toate acestea, sunt necesare studii intervenționale pentru a dovedi această legătură”.

Exit mobile version