Site icon Editia de Dimineata

Cât poluează un litru de ulei uzat? (și cam ce se face în România pentru reciclarea acestuia)

Formularea “semnal de alarmă” este un clișeu deja foarte uzat. La fel de uzat ca și uleiul alimentar (uzat) pe care ar trebui să-l reciclăm…dar nu o facem.

Chimiștii spun că un litru, DOAR un litru de ulei uzat, aruncat la canalizare, poluează un milion de litri de apă.

Poate nu vă dați seama cât înseamnă un milion de litri de apă. OK, nici eu nu mi-am imaginat asta, așa că am căutat pe internet să văd care este capacitatea unie cisterne cu lapte. Am găsit una de mărime medie, iată și poza.

Cisterna din imagine are o capacitate de 16.500 de litri. Ceea ce înseamnă că litrul ăla nenorocit de ulei poate să polueze peste 60 de cisterne. Ah, și dacă mai aveți nevoie de un ordin de mărime, o cisternă are 9 metri, 60 de cisterne, bară la bară se vor întinde pe 540 de metri…

Caravana Coca Cola a lui Moș Crăciun devine mică și meschină în comparație…

Și să vă mai dăm să vă gândiți la un termen de comparație. Datele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului arată că un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Aceasta este cantitate necesară de apă pentru supravieţuirea unui adult timp de 14 ani.

Toate acestea se întâmplă pentru că România reciclează doar 1% din uleiul alimentar uzat. Din cele aproximativ 170 de mii de tone de ulei consumat anual, ajungem să colectăm doar 1.700 de tone. Adică mai nimic.

 

Exit mobile version