Site icon Editia de Dimineata

Câte piese americane are o dronă iraniană?

Piese fabricate de peste o duzină de companii americane și occidentale au fost găsite în interiorul unei singure drone iraniene doborâte în Ucraina în toamna anului trecut, potrivit unei evaluări a serviciilor secrete ucrainene obținute în exclusivitate de CNN.

Evaluarea, care a fost împărtășită oficialilor guvernamentali americani la sfârșitul anului trecut, ilustrează amploarea problemei cu care se confruntă administrația Biden, care a promis să oprească producția iraniană de drone pe care Rusia le lansează cu sutele în Ucraina.

Grup de lucru

CNN a relatat luna trecută că la Casa Albă s-a creat un grup de lucru la nivelul întregii administrații pentru a investiga modul în care tehnologia fabricată în SUA și în Occident – de la echipamente mai mici, cum ar fi semiconductori și module GPS, până la piese mai mari, cum ar fi motoare – a ajuns în dronele iraniene, scrie CNN.

Din cele 52 de componente pe care ucrainenii le-au scos din drona iraniană Shahed-136, 40 par să fi fost fabricate de 13 companii americane diferite, potrivit evaluării.

Celelalte 12 componente au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China.

Care sunt firmele americane care contribuie (fără voie)  la fabricarea dronelor

Potrivit evaluării ucrainene, printre componentele fabricate în SUA găsite în dronă se numărau aproape două duzini de piese construite de Texas Instruments, inclusiv microcontrolere, regulatoare de tensiune și controlere de semnal digital; un modul GPS de la Hemisphere GNSS; un microprocesor de la NXP USA Inc. și componente de plăci de circuit de la Analog Devices și Onsemi. De asemenea, au fost descoperite componente construite de International Rectifier – deținută acum de compania germană Infineon – și de compania elvețiană U-Blox.

Terți

Opțiunile de combatere a acestei probleme sunt limitate. Statele Unite au impus ani de zile restricții și sancțiuni dure în materie de control al exporturilor pentru a împiedica Iranul să obțină materiale de înaltă calitate. În prezent, oficialii americani au în vedere o mai bună aplicare a acestor sancțiuni, încurajând companiile să își monitorizeze mai bine propriile lanțuri de aprovizionare și, poate cel mai important, încercând să identifice distribuitorii terți care preiau aceste produse și le revând către actori răi.

Nu există nicio dovadă care să sugereze că vreuna dintre aceste companii încalcă legile americane privind sancțiunile și că își exportă cu bună știință tehnologia pentru a fi utilizată în drone. Chiar și în condițiile în care multe companii promit o monitorizare sporită, controlul locului în care aceste piese extrem de omniprezente ajung pe piața globală este adesea foarte dificil pentru producători, au declarat experții pentru CNN.

Ce spun serviciile secrete ucrainene

Evaluarea serviciilor de informații ucrainene este o dovadă în plus că, în ciuda sancțiunilor, Iranul găsește în continuare o abundență de tehnologie disponibilă în comerț. De exemplu, compania care a construit drona doborâtă, Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA), se află sub incidența sancțiunilor SUA din 2008.

O altă investigație, cifre și mai proaste

O investigație separată a dronelor iraniene doborâte în Ucraina, realizată de firma de investigații Conflict Armament Research din Marea Britanie, a constatat că, ami mult, nu mai puțin de 82% dintre componente au fost fabricate de companii cu sediul în SUA.

Damien Spleeters, directorul adjunct al operațiunilor de la Conflict Armament Research, a declarat pentru CNN că sancțiunile vor fi eficiente doar dacă guvernele vor continua să monitorizeze ce piese sunt folosite și cum au ajuns acolo.

„Iranul și Rusia vor încerca să ocolească aceste sancțiuni și vor încerca să își schimbe canalele de achiziție”, a declarat Spleeters. „Și tocmai pe asta vrem să ne concentrăm: să intrăm pe teren și să deschidem acele sisteme, să urmărim componentele și să monitorizăm schimbările.”

„Un atac prelungit” cu drone iraniene

Graba de a împiedica Iranul să fabrice dronele devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce Rusia continuă să le desfășoare în Ucraina cu o ferocitate necruțătoare, vizând atât zone civile, cât și infrastructuri cheie. De asemenea, Rusia se pregătește să își înființeze propria fabrică pentru a le produce cu ajutorul Iranului, potrivit oficialilor americani. Luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au doborât peste 80 de drone iraniene în doar două zile.

Zelensky a mai spus că Ucraina deține informații potrivit cărora Rusia „plănuiește un atac prelungit cu Shahed”, mizând că acesta va duce la „epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic”.

Exit mobile version