Site icon Editia de Dimineata

Catedrala Notre-Dame din Paris, pe cale să se redeschidă în 2024

Catedrala Notre-Dame din Paris este pe cale să se redeschidă pentru credincioși și public în 2024, a declarat ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, la mai bine de trei ani după ce acoperișul său a fost distrus într-un incendiu puternic.

Ea a declarat că faza de curățare a proiectului de restaurare s-a încheiat, permițând ca lucrările de reconstrucție să înceapă la sfârșitul verii.

„Suntem încrezători că 2024 va fi anul în care o mare parte a acestor lucrări va fi finalizată, anul redeschiderii catedralei pentru credincioși și pentru public”, a declarat Abdul Malak în timp ce vizita locul.

La scurt timp după incendiul din aprilie 2019, președintele Emmanuel Macron a declarat că Notre-Dame – care datează din secolul al XII-lea – va fi reconstruită, iar ulterior a promis că o va redeschide pentru credincioși până în 2024, când Franța va găzdui Jocurile Olimpice.

Catedrala va fi restaurată la designul său anterior, inclusiv la turla de 96 de metri (315 picioare) proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc la mijlocul anilor 1800 și pentru care a fost selectat lemn nou, scrie France 24.

Restaurarea și reconstrucția Notre Dame sunt estimate la 850 de milioane de euro şi implică trei etape.

Prima etapă de eliminare a molozului din interioare și de asigurare a stabilității structurale a clădirii a fost finalizată. A doua fază implică lucrări la cadre și acoperișuri, iar reconstrucția turnului va începe la sfârșitul verii. A treia și ultima fază se va concentra pe lucrările de reconstrucție la exteriorul Catedralei.

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă de un incendiu puternic, în 15 aprilie 2019, care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei.

Exit mobile version