Editia de Dimineata

Câți ani are câinele tău? Cercetătorii atestă că fiecare an de câine care nu este echivalent cu șapte ani umani

Oamenii de știință au reușit să dărâme cu ajutorul unui studiu, unul din cele mai vechi mituri potrivit căruia un an din viața unui câine ar fi echivalent cu șapte ani din viața unui om, anunță Theguardian.com. 

Potrivit studiilor publicate în jurnalul Cell Systems, un câine în vârstă de un an ar avea aproximativ 30 de „ani umani”.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego din cadrul Universităţii California, care a analizat modificările genetice din structura ADN-ului patrupedelor, care însă nu aduc modifcări secvenței, dar pot activa sau dezactiva gene.

În timpul cercetării au fost analizate o sută de exemplare de Labrador Retriver, din mai multe categorii de vârstă, de la pui la câini în vârstă, iar oamenii de știință au concluzionat faptul că un an din viața oamenilor nu poate fi echivalat cu un an din viața unui câine.

Astfel, în primul an de viață, în organismul unui câine există o serie de acumulări mai rapide ale unor grupări de metil în genom, comparativ cu oamenii, ceea ce indică faptul că aceștia ar îmbătrâni mult mai rapid decât noi. Cu toate acestea, ritmul alert al îmbătrânirii din primul an de viață scade în timp, comparativ cu oamenii.

„Acest lucru are sens, dacă stai să te gândeşti – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Formula de calcul generată de echipa de savanți ar fi următoarea: vârsta umană = 16 ln (vârsta câinelui) + 31. În matematică, ln se referă la logaritmul natural al unui număr, mai arată sursa citată.

Pentru a putea generaliza ipoteza probată de prezentul studiu, cercetărorii au mai menționat și că experimentul ar trebui repetat și pe alte rase de câini.

Sursă Foto: pinterest.com

Exit mobile version