Site icon Editia de Dimineata

Ce cărți au ASCULTAT românii în 2023. Ce urmează? (plus alte detalii)

Zeci de mii de români citesc acum mai multe cărți în fiecare an printr-un obicei simplu: dau play lunar câtorva cărți audio.

Cea mai ascultată carte

Topul ascultărilor în 2023

În 2023 cele mai ascultate cărți au fost cele exclusive AudioTribe, dintre care majoritatea sunt bestsellere globale, la mare căutare pe piața străină de carte.

La AudioTribe, ne-am concentrat mereu să aducem cât mai multe titluri cu relevanță internațională. Aș zice că avem un portofoliu foarte generos, cu peste 20.000 de audiobook-uri și eBook-uri, dar nu cantitatea este prioritară. În acest moment, peste jumătate dintre cărțile aflate acum în topurile străine se află în portofoliul nostru și am introdus în catalogul nelimitat toate titlurile la care acest lucru a fost permis contractual.”, spune Radu Nicolau, manager general și co-fondator AudioTribe.ro.

Pe primul loc se află autobiografia care a bătut un record mondial Guinness pentru cele mai multe exemplare vândute la lansare – Rezervă, memoir-ul prințului Harry, Duce de Sussex. Cartea audio, în lectura actorului și regizorului Alexandru Unguru, a fost lansată la AudioTribe în premieră absolută în România la aceeași oră cu lansarea internațională a volumului Spare.

Dr. Gabor Maté, cel mai celebru expert în domeniile traumei și dependenței, ocupă locul 2 cu volumul Când corpul spune nu. Cel mai nou volum al său, Ține-ți copiii aproape, s-a bucurat de asemenea de mare popularitate în rândul părinților.

Pe locul 3 se află autorul care a devenit un fenomen global, Brianna Wiest, cu volumul Tu ești muntele, o carte audio care vorbește despre felurile prin care ne autosabotăm succesul, relațiile și viața.

Pe locul 4 se află clasicul Dune. Este pentru prima dată când un roman SF intră în lista scurtă a cărților audio preferate, iar lectura lui Andi Vasluianu a primit sute de recenzii pozitive.

Pe locul 5, autobiografia Friends, iubiri și marele lucru teribil a regretatului Matthew Perry, vorbește despre serialul Friends și despre cât de dificilă pentru individ este lupta – invizibilă uneori la exterior – cu dependența.

Următoarele locuri sunt ocupate de cărți audio care favorizează crearea unei vieți mai bune prin obiceiuri sănătoase și o mentalitate care să gestioneze mai ușor provocările zilnice  – Gânduri către sine însușiAtomic HabitsTată bogat, tată sărac și Arta subtilă a nepăsării, în lecturi fantastice semnate de Marcel Iureș, Bogdan Șerban, Șerban Chițu și Șerban Pavlu.

La finalul topului, o nouă surpriză – thrillerul psihologic Menajera, o carte audio apărută spre finalul anului care a captivat mii de cititori, la concurență cu un alt thriller excepțional – Holly, de Stephen King.

Ce ascultăm în 2024

Recent, Grupul Editorial Art s-a alăturat platformei AudioTribe cu titluri exclusive semnate de cei mai ceruți autori ai momentului. Printre aceștia este și Fredrik Backman, scriitorul care a înduioșat întreaga planetă cu romanele sale.

În planurile de înregistrare urmează și alte cărți celebre: Farenheit 451Povestea slujitoareiCirce sau seria Fundația, a lui Isaac Asimov.

În prima parte a anului, fanii vor relua audiobook-urile Dune și Totul începe cu noi odată cu apariția celor mai așteptate ecranizări din 2024 după cărțile lui Colleen Hoover și Frank Herbert.

Iar spre final de an, se așteaptă lansări simultane în toate cele trei formate – tipar, audiobook și eBook pentru cele mai importante noutăți editoriale.

Profilul ascultătorului și obiceiurile de ascultare

Din ce în ce mai mulți români adoptă obiceiuri sănătoase de lectură, ascultând zilnic cărți audio. Acest lucru nu este doar o alegere eficientă, ci contribuie și la starea de bine, mai ales că specialiștii de la Universitatea Sussex arată că 6 minute de lectură pe zi pot reduce stresul cu până la 68%.

Preferința către audiobooks nu e surprinzătoare – cărțile audio sunt peste tot alături de utilizator, direct pe telefon, se pot asculta chiar și fără date mobile, iar cititorii pot alege în fiecare moment cartea care se potrivește cu dispoziția lor. Mai mult decât atât, un studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că atât lectura audio, cât și cititul de pe formate fizice stimulează aceleași zone cognitive și emoționale, așadar înțelegerea textului este aceeași atât la ascultat, cât și în cazul cititului.

Ascultătorii AudioTribe sunt atât femei (53%), cât și bărbați (47%). În țară, cei mai mulți cititori și ascultători sunt în București. În top urmează Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Constanța, Sibiu și Arad, iar în străinătate Londra, Frankfurt, Chișinău și Valencia. Copiii sunt și ei printre ascultători – peste 10% dintre audiobook-urile începute sunt cărți pentru copii.

 

 

Exit mobile version