Site icon Editia de Dimineata

Ce crede Obama despre liderii lumii? Cine i-a făcut cea mai proastă impresie

Barak Obama, fostul președinte al Stetelor Unite, și-a publicat în urmă cu câteva zile primul volum de memorii. Vânzările au fost spectaculoase. Ce crede Obama despre liderii lumii?

La fel de spectaculoase sunt și informațiile găsite în carte. Jurnaliștii au disecat la virgulă volumul în căutare de informații. Mulți s-au întrebat, de exemplu, ce credea Barak Obama despre liderii celorlalte țări. Să vedem câteva gânduri.

Angela Merkel este o femeie foarte inteligentă este de părere Obama. Atributele “corectă” și “cinsită” sunt și ele acordate. Fostul președinte mai spune că a simțit un ușor scepticism din partea cancelarului la adresa discursurilor sale. “Nu m-am supărat”, spune Obama. “M-am gândit că o aversiune față de demagogie, venită din partea unui lider al Germaniei este un lucru sănătos”. Obama își amintește în memoriile sale de “ochii mari și de un albastru strălucitor” al doamnei Merkel care din când în când putea avea accese de frustrare sau amuzament, scrie BBC.

„Angajamentul său față de democrație ar putea dura exact cât e necesar pentru a rămâne la putere”

Reccep Tayyip Erdogan, culmea, i-a lăsat și el o impresie bună lui Barak Obama. S-a purtat tot timpul extrem de cordial și de curtenitor și i-a răspuns la solicitări. “Am avut, totuși, impresia că angajamentul său față de democrație și față de statul de drept ar putea dura exact cât e necesar pentru a rămâne la putere”, este caracterizarea făcută de fostul președinte.

Benjamin Netanyahu și Obama au avut o relație destul de dificilă, afirmă președintele. “Netanyahu putea să fie șarmant sau măcar îndatoritor. Cu toate acestea, viziunea sa ca apărător șef al poporului evreu în fața calamităților îi permitea să justifice aproape orice acțiune care l-ar ține la putere”. Tranșant, nu?

Obama despre liderii lumii. „Un baron politic local care avea bombe nucleare și drept de veto în Consiliul de Securitate”

Vladimir Putin. Evident că așteptați să vedeți ce spune Obama despre președintele Rusiei. Ei bine, acesta îl compară pe liderul de la Kremlin cu baronii politici întâlniți în Chicago. Descurcăreți, duri, lipsiți de sentimente. “Care știau ei ce știau, nu ieșeau niciodată din sfera propriilor experiențe și care vedeau mita, șantajul, violența și frauda ca instrumente legitime ale conducerii lor”. “Un baron politic local care avea bombe nucleare și drept de veto în Consiliul de Securitate”.

Hu Jintao, fostul președinte al Chinei, nu pare a-l fi impresionat pe Obama. Descrie întâlnirile cu el drept interminabile (folosește sintagma “sleepy affair”) și spune că mai interesant i s-a părut fostul premier de atunci, Wen Jiabao.

“Era ca un personaj ieșit dintr-o pictură a lui Toulouse Lautrec”

David Cameron, premierul Marii Britanii de atunci, i se părea o persoană educată, cu care nu împărtășea anumite doctrine economice, și care nu părea a fi trecut prin foarte multe încercări ale vieții.

Manmohan Singh, premierul Indiei între 2004 și 2014, a fost unul dintre preferații lui Obama. Încă de când era la Casa Albă, liderul american părea că ar fi avut legături strânse cu acesta, pe care îl descria ca “înțelept, îndatoritor și extrem de cinstit”.

Nicolas Sarkozy. Ei bine, surprinzător sau nu, liderul francez pare a-i fi făcut cea mai proastă impresie lui Obama. “Era ca un personaj ieșit dintr-o pictură a lui Toulouse Lautrec”, explică Obama, povestind că îl deranja faptul că Sarkozy era coleric și gesticula foarte mult. Era arogant și își aroga prea multe merite. “Discuțiile cu Sarkozy erau pe cât de amuzante, pe atât de exasperante, mîinile lui se mișcau continuu, pieptul i se umfla ca unui cocoș iar translatorul său personal era mereu prezent lângă el pentru  a-i oglindi cu frenezie fiecare gest. Asta pe măsură ce discuția aluneca de la lingușeli la ton ridicat. Niciodată nu se abătea de la interesul său, clar identificabil de la început.”

Volumul “A promise Land/Pământul făgăduinței” a avut vânzări excelente săptămâna trecută, când a fost lansat. A apărut și pe piața românească și poate fi cumpărat de la Editura Litera.

PROCESUL-MAMUT. Când la Nürnberg erau judecați niște monștri cu scoruri de genii la testele IQ

 

Exit mobile version