Site icon Editia de Dimineata

Ce e acela un rezervist? Și ce se întâmplă când îl mobilizezi. Și de ce e un mare fâs

Să recunoaștem. Până a încerca și începe să se ridice la standardele NATO, existau asemănări profunde între Armata Română și cea Rusă. Pornind de la dotare, trecând prin mentalitate și terminând cu strategia, pretutindeni se găsesc elemente comune.

Mulți au reacționat la vestea mobilizării parțiale decretată de Vladimir Putin ca la o schemă de PR.

Ce e ăla un rezervist (rus) și cât poate să ajute?

Ne răspunde Tudor Călin Zarojanu, scriitor și realizator de emisiuni culturale. Din întâmplare sau cu voia statului, și rezervist…(chiar unul serios, încearcă el să ne convingă)

Sunt rezervist. Nu unul care a făcut armata la bucătărie sau la magazie – am tras cu toate tipurile de arme existente în acel moment, inclusiv cu obuzierul.

Cu această experiență în spate, pot să spun liniștit că  mobilizarea rezerviștilor ruși va fi un mare fâs (dacă nu cumva e doar o acțiune de marketing, un presupus atu în posibilele negocieri).

  1. Rezerviștii ruși sunt total nemotivați, unii fără îndoială îl urăsc pe Putin, consideră tâmpită agresiunea asupra Ucrainei și în orice caz fac pe ei de teamă ce li se poate întâmpla.
  2. Experiența lor militară e neglijabilă. Mai rău îi vor încurca pe militarii activi – care și ei, în mare parte, sunt acum nemotivați și îngroziți.
  3. Vor fi incomensurabile probleme logistice să-i adune, să-i pregătească, să-i transporte și să-i aprovizioneze.
  4. Dar, mai ales, mobilizarea nu rezolvă nicicum insuficiența și slaba calitate a tehnicii de luptă. Pur și simplu n-o să aibă CU CE să se lupte.

Exit mobile version