Site icon Editia de Dimineata

Ce fac mii de oameni când începe ploaia? Dansează la Balkanik Festival!

Weekendul ce tocmai a trecut a avut loc festivalul de muzică Balkanik Festival, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale care îmbină tradiționalul și contemporanul într-o atmosferă de neuitat. Anul acesta, seria de concerte se află la ediția a șaptea și a venit cu niște schimbări bune.

Una dintre aceste schimbări ține de locația Balkanik Festival, care până acum era la Grădina Uranus, însă de anul acesta scena a fost amplasată lângă Gara Regală Băneasa, fiind un spațiu mult mai mare și încăpător, ceea ce a fost foarte bine. De asemenea, un alt aspect diferit a constat în intrarea la eveniment, care a fost liberă. Până acum prețul unui abonament pentru cele 3 zile era undeva în jurul a 80 lei.

În plus, nelipsitul food court a fost destul de generos, având de unde alege atât preparate culinare dulci, cât și sărate. Puteai găsi clasicele clătite uriașe, langoșile ardelenești cu brânză, grătarele cu mititei, dar și preparate culinare din gastronomia internațională (libaneză sau asiatică). Aceste zone cu mâncare și barurile erau mai mereu pline de oameni dornici să deguste din toate, iar prețurile nu au fost foarte ridicate.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Prima seară de festival – Dikanda ne-a cucerit pe toți

Prima seară a festivalului (vineri) a fost una destul de relaxată, nu la fel de aglomerată ca în celelalte zile. Pentru cei familiarizați cu acest eveniment, schimbarea locației a fost noutatea, dar din câte se putea observa, cu toții erau mulțumiți de organizare.

Începând cu ora 16:00, porțile au fost deschise și oricine putea participa sau admira târgul meșteșugăresc organizat în apropierea scenei, iar de la ora 18:00 s-a dat startul la concerte.

Primii urcați pe scena mare au fost cei de la Taraful de la Mârșa și Nea Vasile, care au încălzit publicul cu melodii lăutărești și populare românești. În pauza dintre aceștia și următorii, în curte au început să se audă diferite instrumente care cântau o serie de melodii ritmate. Era vorba despre muzicienii din Belgia, Superstar Orkestar, care urmau să cânte și pe scena mare sâmbătă.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Începând cu ora 19:30 au urcat pe scenă artiștii de la Dikanda, formație poloneză care a încântat și antrenat publicul. Cu o energie debordantă și multe instrumente, publicul a fost cucerit încă de la prima piesă, iar veselia interpretelor a fost transmisă foarte ușor către public. De asemenea, Dikanda a cântat și o melodie lăutărească românescă numită Dumbala Dumba, cântată inițial de Taraf de Haidouks.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

În final, publicul a luat parte la un concert al celor de la Yallah Bye: Jawhar feat. Mitsoura, artiști veniți din Tunisia și Ungaria.

A doua zi de festival – Dansul în ploaie 

Pentru ziua de sâmbătă, Balkanik Festival a început cu ora 12:00, având loc ateliere, proiecții de film, vernisaje expoziții. Cu toate că la ora prânzului soarele ardea destul de tare pentru o zi de septembrie, mulți curioși au venit devreme pentru a lua parte la concertele care se anunțau a fi explozive.

Primii pe scenă au fost suedezii de la Superstar Orkestar, care pe lângă piese balcanice au cântat și melodii „tradiționale” suedeze, mai exact piesele trupei Abba interpretate într-un stil de fanfară. Aceștia au fost urmați de lituanienii de la Baltic Balkan.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Începând cu lăsarea serii, de la 19:30 au urcat pe scenă belgienii de la La fanfare Kermesz a L’Est, iar de la 21:30 cei de la Barcelona Gypsy Balkan Orchestra au început show-ul mult așteptat de fiecare participant.

Nomazii muzicii Klezmer, Jazz Manouche și Rroma, putem spune că au fost cei mai așteptați sâmbătă seara, iar acest lucru s-a observat și prin faptul că incinta spațiului amenajat era destul de aglomerat și nimeni nu a plecat indiferent că a început o ploaie destul de puternică. Adăpostiți pe sub corturi, umbrele, pelerine sau chiar direct în ploaie, spectatorii au dansat, au aclamat și au cântat alături de trupa catalană. De asemenea, aprecierea publicului s-a observat și atunci când, indiferent că erau uzi leoarcă, i-au chemat la bis de două ori pe artiști, aceștia răspunzând și chiar încheind cu piesa Șaraiman.

Ultima seară – trăiri intense alături de Fanfare Ciocârlia

Cu toate că regulamentul evenimentul spunea că vor lăsa doar 5000 de persoane să intre, era destul de concludent să arunci privirea în curtea de lângă Gara Basarab pentru a realiza că sunt mai mulți spectatori.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Spectacolul muzical a început de la ora 16:00 cu Surorile Oșoianu, un ansamblu etnofolcloric familial, format din Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria, surorile din satul Horești, Republica Moldova, iar timp de o oră și jumătate curtea festivalului a răsunat de piese tradiționale.

De la 17:30, Kolektif Istanbul a dat startul la dans prin ritmurile orientale care te îmbiau să te miști liber și să te distrezi. Odată cu lăsarea serii, așteptarea cea mai mare a luat sfârșit, fiind vorba despre Fanfare Ciocârlia, formație cunoscută de muzică balcanică formată din 12 lăutari de origine romă din satul Zece Prăjini, fiind considerați la nivel mondial drept pionieri ai genurilor Balkan Brass și Balkan Beats. Aceștia, împreună cu formația canadianului Adrian Raso, sunt în turneu mondial sub numele de Devil’s Tale și primesc recunoaștere și apreciere oriunde se duc. Cu toate acestea, aprecierea pe care Fanfare Ciocârlia o simt acasă nu se compară cu nimic, cel puțin așa au transmis ei de pe scenă, numind publicul român unul dintre cele mai gălăgioase și primitoare din întreaga lume.

Sursă: Arhivă Edițiadedimineață.ro

Balkanik Festival 2017 s-a încheiat cu recitalul Yasminei Hamdan și formația, o câtăreață din Liban, cunoscută drept cea mai inovatoare apariție muzicală din Orientul Mijlociu. Yasmine Hamdan îmbină sound-ul psihedelic contemporan cu muzică tradițională și versuri libaneze.

[Sursă imagine cover: balkanikfestival.ro]

Exit mobile version