Site icon Editia de Dimineata

Ce faci când vezi deșeuri care ard?

Problema  poluării prin arderea deșeurilor devine una din ce în ce mai serioasă. Trebuie să arătăm că ne pasă și să semnalăm orice acțiune “dubioasă” în acest sens. Iar autoritățile trebuie să o verifice, pentru că sunt obligate să o facă. Ce faci când vezi deșeuri care ard?

Dar pentru acest lucru trebuie să ne știm drepturile. Să știm unde să sunăm și să obligăm autoritățile să ia atitudine. Cum?

Greenpeace și Zero Waste au pus la punct un ghid complet cu ce ar trebui să facă atunci când dau peste o astfel de ardere ilegală.

Majoritatea deșeurilor din lumea modernă conțin substanțe care devin extrem de toxice prin ardere. Astfel încât stoparea arderilor este esențială pentru sănătatea publică.

De exemplu, plasticul ars emană, printre altele, dioxine: unele dintre cele mai periculoase substanțe generate de om prin activități precum arderea deșeurilor care conțin PVC.

Potrivit studiilor de specialitate, cauzează cancer, probleme de imunitate și reproductive, dar și alte afecțiuni. Nici arderea vegetației nu este lipsită de consecințe asupra sănătății oamenilor și mediului.

“Ghidul vine ca un răspuns la nevoile tot mai multor cetățeni care ne scriu pentru a afla ce pot face când sunt afectați de asemenea problemă”, explică cei de la Greenpeace.

Ce faci când vezi deșeuri care ard?

Dar iată de poți face pe scurt atunci când vezi deșeuri care ard.

 

  1. Părăsiți cât mai curând perimetrul în care ajunge fumul. Dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația.
  2. Sunați la 112 și spuneți că doriți să reclamați un caz de poluare generat de ceea ce pare a fi un incendiu de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112. Tot prin 112 sunt sesizate și echipajele de pompieri care trebuie să stingă focul.
  3. O alternativă la apelarea 112 este să sunați la poliția locală și să explicați cazul. Aceștia vă pot direcționa la 112 și ISU (pompieri), sau pot alege să trimită un echipaj, în funcție de evaluarea situației. Dacă nu reacționează prompt, puteți invoca că este încălcată legea 211/2011, iar poliția are responsabilitatea de a investiga. Dacă tot nu reacționează, apelați 112.
  4. Raportați la Garda de Mediu – aceștia nu au competențe pentru a stinge focul, dar pot evalua impactul de mediu și aplica amenzi. Puteți depune o sesizare online.
  1. Raportați la Primărie, dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei primării, fiindcă autoritățile locale au prin lege obligația de a combate poluarea.

Pentru o imagine cât mai completă asupra drepturilor pe care le aveți și cum puteți proceda, accesați ghidul de mai jos.

Ghid Greenpeace_deseuri in flacari

Greenpeace lansează aplicația Forest Guardians. De azi te poți implica și tu în salvarea pădurilor

Exit mobile version