Site icon Editia de Dimineata

Ce filme vedem la BIFF?

Filme multipremiate sunt difuzate în premieră la BIFF – Bucharest International Film Festival. Cea de-a XVIII-a ediţie BIFF va avea loc în perioada 29 septembrie – 9 octombrie.

Secțiunea Panorama

„Am reuşit, pentru cea de a 18-a ediţie a BIFF, să adunăm în secţiunea Panorama filme multipremiate, realizate în anii 2021 – 2022, ani complicaţi şi tulburi, aşa cum veţi vedea şi din producţiile secţiunii Panorama. Toate titlurile acestei secţiuni sunt ‘premiere în România’. Anul acesta este pentru prima dată când BIFF alege filme care nu au fost prezentate la alte festivaluri autohtone şi nu sunt avanpremiere”, a declarat Dana Dimitriu, co-organizator şi director al festivalului BIFF.

Ce filme vedem?

„Evolution”, film produs de celebrul Martin Scorsese, este drama ce urmăreşte povestea unei familii pe parcursul a trei generaţii, începând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până în vremurile moderne din Berlin, dar care nu reuşeşte să depăşească durerea trecutului.

„No Bears”, un film produs în 2022, proaspăt câştigător al premiului pentru regie la Mostra Veneţiană 2022, este cel mai recent film semnat de Jafar Panahi, din nou încarcerat în Iran. Filmul prezintă două poveşti de iubire paralele, unde partenerii sunt încolţiţi de obstacole ascunse şi inevitabile, cauzate de forţele superstiţiilor şi de mecanica puterii. Filmul va deschide BIFF 2022.

„Before, Now & Then”, în regia Kamilei Andini, prezintă povestea tulburătoare a lui Nana, o femeie blândă, frumoasă şi tânără ce scapă dintr-o violentă epurare a unor vremuri tulburi.

„The tsugura diaries” prezintă povestea lui Crista, Carloto şi Joao care construiesc o seră pentru fluturii din grădină. Aceştia au ajuns împreună în timpul pandemiei, iar povestea romantică aduce pe ecran circumstanţele prin care tinerii au ajuns împreună. Filmul a fost regizat de Maureen Fezendeiro şi Miguel Gomes, iar la competiţia Golden Globes Portulgalia a fost nominalizat pentru cel mai bun film.

„Imagine”, cu scenariul şi regia lui Andrzej Jakimowski, prezintă un profesor orb ce încalcă regulile pentru a ajuta o studentă să redescopere plăcerile vieţii.

„Notre Dame Brule”, este un film emblematic semnat de celebrul regizor Jean-Jacques Annaud. Documentarul artistic prezintă povestea incendiului ce a distrus catedrala Notre Dame din Paris în 2019. Regizorul Jean-Jacques Annaud prezintă povestea reală a pompierilor şi problemele pe care aceştia le-au întâmpinat în stingerea incendiului care a afectat unul dintre cele mai vizitate monumente ale Parisului. Filmul vedetă al lui Jean Jacques Annaud este în premieră la Bucureşti, în cadrul BIFF, şi va închide festivalul.

„Armageddon Time”, în regia lui James Gray, adus în premieră în România, prezintă o poveste personală a unei familii ce trebuie să se lupte cu segregarea, dar şi cu dorinţa de a urmări visul american.

„Tchaikovsky’s Wife” prezintă relaţia tumultoasă pe care a avut-o cel mai faimos compozitor rus, Pytor Tchaikovsky, cu soţia sa Antonina Miliukova. Regia şi scenariul filmului sunt semnate de Kirill Serebrennikov, iar la Festivalul de Film de la Cannes a fost nominalizat la Palme d’Or şi la Queer Palm.

Exit mobile version