Luni, 24 iunie, Masteratul de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă, din cadrul Facultății de Istorie și Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, alături de Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității din București, organizează dezbaterea „Prima aselenizare – după 50 de ani”. Tinerii interesați vor putea dialoga cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village. Dezbaterea va fi moderată de catre prof. univ. dr. Bogdan Murgescu și drd. Tudor Mihăescu din cadrul Universității din București.
În urmă cu 50 de ani, omul a făcut primul pas pe lună
Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare, realizată în cadrul misiunii Apollo 11. Misiunea a fost constituită din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Astfel, Armstrong și Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună.
„Vom vedea noi aselenizări cu echipaj uman până în 2024”
Unul dintre moderatorii dezbaterii, Tudor Mihăescu, doctorand în istorie, cu o teză despre istoria explorării spațiale, a explicat pentru editiadedimineata.ro care sunt mizele dialogului cu Dumitru Prunariu: „Peste câțiva ani, nu mai departe de 2030, actuala Stație Spațială Internațională (ISS), cel mai amplu și complex laborator științific realizat vreodată, va fi ieșită din uz și își va încheia misiunea. În acel moment comunitatea internațională va avea trei opțiuni majore: să construiască o nouă stație spațială pe orbita Pământului (la fel ca ISS), să contruiască o stație spațială plasată în spațiul cislunar, sau să realizeze o bază permanentă pe Lună. Cel mai probabil, în decadele ce vor veni următorul pas va fi construirea unei stații spațiale în spațiul cislunar (Moon-Orbiting Space Station), urmat de proiectul unei baze permanente pe Lună (Moon Village), idee despre care Agenția Spațială Europeană deja discută. Vom fi contemporani cu aceste proiecte deosebit de ambițioase și, conform planurilor NASA, vom vedea noi aselenizări cu echipaj uman până în 2024”.
Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român
Anul acesta s-au împlinit 38 de ani de la zborul în spațiul cosmic al primului cosmonat român, Dumitru Prunariu, pe 14 mai 1981. Într-un interviu acordat cu această ocazie site-ului nostru, editiadedimineata.ro, cosmonautul a vorbit despre experiența trăită în spațiu: „În spațiu, în primele zile, aveam impresia că am suficient timp în fața mea, și pentru experimente și pentru privit Pământul, și mă gândeam, așa, cu interes, când vor trece cele șapte zile, de stat în spațiul cosmic. Dar m-am trezit, la jumătatea activității mele în Cosmos, după trei-patru zile, am constatat la un moment dat că mai sunt două zile până când trebuie să mă întorc pe pământ iar ultima zi a trecut extrem de repede! Deci doream să o lungesc cât mai mult, pentru că îmi plăcea ce fac acolo, îmi plăcea mediul în care mă găseam, îmi plăcea să privesc Pământul, și mă gândeam că dacă se va încheia acest zbor cosmic poate că niciodată nu voi mai avea ocazia să admir, cel puțin Terra, de la înălțimi cosmice! Și efectiv, ultima zi a trecut extrem de repede, ne-am văzut deja obligați să trecem în nava noastră cosmică, să închidem trapele, să presurizăm totul, să efectuăm câteva manevre orbitale, să reintrăm în atmosferă și după intrarea în atmosferă, practic, într-un sfert de oră, s-a deschis parașuta, după ce am parcurs în acel sfert de oră cam un sfert din circumferința Pământului, s-a deschis parașuta și am aterizat”.
Sursă cover foto: Wikimedia